Češi si podle vlády prý přejí cenzuru a chudobu. Jak se dělá výzkum „veřejného mínění“?

Sdílet

Podle vlády a establishmentových medií si prý Češi podle výzkumů veřejného mínění přejí cenzuru a chudobu. Pokud by to byla pravda, tak by to připomínalo fanatickou sektu, která se rozhodla dobrovolně spáchat sebevraždu. Češi jsou možná všechno, ale fanatická sekta určitě ne.

Podobné „výzkumy“ pouze slouží jako propagandistický nástroj, kterým se zdůvodňují kroky, které by veřejnost (nejenom česká) v liberálních demokraciích nikdy nepodpořila. Výsledek podobných „výzkumů“ je totiž znám dopředu.

Jak se takový výzkum „na zakázku dělá“?!

Výzkumné agentury žijí z peněz klientů, těmi jsou převážně státní instituce, nadnárodní korporace a jimi financované „neziskovky“ jako třeba Člověk v plísni atd. Bez jejich peněz by agentury zanikly.

Proto když přijde vláda, nebo podobná neziskovka s žádostí o „výzkum veřejného mínění“, tak je agentuře předem jasné, jaké má dodat výsledky. Jinak by totiž riskovala ztrátu klientů, kteří podobnou agendu podporují. V případě cenzury a ekonomické sebelikvidace EU a vlády ČR (respektive v ním participující politické strany). Někdy jsou dokonce výzkumné agentury založeny přímo za tímto účelem.

Pro dosažení potřebného výsledku se používá dnes velmi jednoduchá technika. Výzkumné agentury mají jmenné seznamy osob a jejich podrobné sociodemografické údaje. Proto jednoduše vyberou vzorek lidí, u kterých předem ví, jak budou na dané téma odpovídat.

Například když si vyberou „zaměstnance“ neziskovky (třeba Člověk v tísni, Post Bellum, nebo Jsme fér apod.), tak si mohou být jisti, že otázku cenzury, ekonomické sebelikvidace , tamější zaměstnanci budou odpovídat požadovaným způsobem. Stejně tak si mohou být jisti, že ji podpoří zaměstnankyně nadnárodní korporace, nebo ministerstva zahraničí. Výzkumná agentura tedy již nemusí výsledky falšovat (jako se to dělalo dříve), jen správně vybere dotazovaný vzorek respondentů, který se pak vydává za „náhodný vzorek populace“.

Výsledek lze také ovlivnit správně položenou otázkou. Například na „jste pro energetickou bezpečnost“, budou dotazovaní určitě odpovídat jinak než třeba na otázku“ Vadilo by vám mít v zimě studený byt bez vytápění“.

V agentuře všichni ví, že je to fake výzkum, ví to i zadavatel, a ví to i politik, který agendu podporuje, ale je to takové bratrstvo „kočičí pracky“, nebo „sedmilhářů“. Někdy se dokonce stává, že zadavatel vrátí agentuře výsledky k přepracování, když nevyjdou, jak si zadavatel přál!

Někdy ale není čas, tak se musí výsledky „vykouzlit“ rovnou v agentuře. Pak se to většinou děje přímo na úrovni managmentu a běžný zaměstnanec není zasvěcen.

Tak to dnes zkrátka v liberální demokracii chodí.

Vážení čtenáři: nevěřte podobným „výzkumným“ agenturám a neziskovkám ani nos mezi očima a na podobné „výzkumy“ z vysoka kašlete. Hajte své zájmy a to určitě není cenzura, ani ekonomická sebevražda.

Autor článku pracuje v jedné velké agentuře pro výzkum veřejného mínění. Jméno autora je redakci známo, ale z důvodu obavy, že by došlo k jeho profesní likvidaci, ho nezveřejňujeme.


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *