V Portugalsku vyšetřují rabína, který zařídil portugalské občanství židovskému oligarchovi z Ruska R. Abramovičovi

Sdílet

Portugalské úřady začaly vyšetřovat židovského rabína z Porta Daniela Litvaka, který zařídil portugalské občanství židovskému oligarchovi z Ruska R. Abramovičovi. Abramovič (mimo jiné majitel fotbalového klubu Chelsea) kromě izraelského a ruského občanství vlastnil ještě povolení k trvalému pobytu ve Velké Británii, kde trvale žil, které ale v roce 2021 ztratil. Proto si zažádal v dubnu 2021 o portugalské občanství v rámci zákona, který umožňuje získat sefardským Židům portugalské občanství, pokud jsou potomky Židů, kteří byli vyhnáni ze země před více než 400 lety inkvizicí.

Portugalské úřady rabína Litvaka zadržely a nařídily mu domácí vězení a zákaz opuštění země. Spekuluje se, že Abramovič uplatil sponzorským darem místní židovskou komunitu a dotyčného rabína, která mu na oplátku odsvědčila nárok na portugalské občanství. Místní židovská komunita to odmítá jako špinavou antisemitskou kampaň.

R. Abramovič s bývalým Izraelským premierem Natanyahuem a hlavou ruských židovských obcí Kantorem

R. Abramovič pohádkově zbohatl při privatizaci ruského nerostného bohatství, které získal za zlomkovou hodnotu významnou ropnou společnost. Současně je znám jako štědrý donátor řady židovských spolků a nadací po celé světě a především pak v Izraeli. Nyní se ocitl na seznamu osob „přátel V. Putina“ a byl mu zmrazen majetek v řadě západních zemí.


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *