Ukrajinci se vrací na Ukrajinu kvůli ochraně svého majetku před „oligarchy“ a jim sloužící mafií. Syny naopak chtějí ukrýt v ČR před povinností jít na frontu

Sdílet

Vážená redakce,

stále v novinách čtu, jak se Ukrajinci nadšeně vracejí domů, aby šli bojovat proti Rusům.

Jako majitel firmy, která zaměstnává Ukrajince už řadu let, má trochu jinou zkušenost. Na Ukrajinu se nyní vracejí pouze ti Ukrajinci (většinou chlapy starší 30 let), kteří tam mají nějaký nemovitý majetek. Podle jejich osobního vyjádření, řada u mě dělá už léta a máme dobré a přátelské vztahy, se bojí, že jim majetek v době „konfliktu“ ukradnou místní oligarchové (Ukrajinci ze západní Ukrajiny používají pro ně slovo „žyd“ a ti ze zbytku země jevrej) a jim sloužící kriminální mafie. Většinou jde o zemědělskou půdu, nějaké políčko, nebo byt, či dům. V zemi pod pláštíkem koronaviru vyhlásil židovský prezident Zielenski „privatizaci“, kdy je veškerá ukrajinská půda privatizována do rukou místních židovských oligarchů a jejich zahraničních soukmenovců. Často se s tím „zprivatizuje“ i majetek místních, který se oligarchům líbí. Dovolání proti nim žádné není, prý mají pod kontrolou polici a justici. Většinou prý místní vyžene jim sloužící kriminální mafie, která se oficiálně nazývá „vlastenecké prapory“.

Podle nich panuje v zemi od převratu v roce 2014 velká bída, která se prohlubuje. De facto neexistuje veřejné zdravotnictví, školství je v troskách a mladí lidé houfně odcházejí převážně do Ruska, nebo států střední Evropy (Polsko, ČR atd.)

Naopak několik z nich mě požádalo, zda bych jim nepomohl dostat do ČR jejich mladé syny (17. let a starší, kteří ještě studují), aby nemuseli narukovat na frontu do pro Ukrajince „cizí“ války. Takhle ve skutečnosti vypadá ten návrat Ukrajinců domů, bláboly lidí jako Prouza z Hospodářské komory nikdo z nich nebere vážně.

čtenář z Plzně

Článek prošel pouze jazykovou úpravou a nemusí vyjadřovat názory redakce


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *