Na americké střední škole někdo napsal na záchodě rasistické poznámky. Pořádaly se protirasistické demonstrace, barevní studenti naříkali nad rasismem, ředitel psal rodičům… jenže pak chytli pachatele

Sdílet

Na americké střední škole Parkway Central v Chesterfieldu ve státě Missouri se objevily na chlapeckých záchodech rasistické nápisy „HOPE ALL BLACK PEOPLE DIE” a “N****R.”  (doufám, že všichni černí zemřou a negr). Škola začala okamžitě pořádat protirasistické demonstrace, kde se odsuzoval rasismus bílých nadřazenců a barevní studenti veřejně bědovali, jak jsou stále terčem rasismu a jak se bojí do školy chodit. Ředitel školy psal rodičům výchovný dopis, jak mají bojovat proti rasismu u nich doma. Místní media si rovněž přihřála polívčičku.

Jenže pak byl dopaden pachatel a z něj se vyklubal černý student. Tak se okamžitě celá záležitost začala potichu zametat pod koberec. Zkrátka na všechno se nepomyslí ani při přípravě podobných taškařic a pak je z toho trapná ostuda.

Podobné frašky známe i u nás doma. Vymyšlené útoky údajných bílých neonacistů na české muslimky. Nebo vítězství vietnamské studentky Lam Pham Thi a její knihy Bílej kůň, žlutej drak v literární soutěži. Kniha líčila nelehký život nebohé tvrdě pracující a studující vietnamské studenty v rasistickém maloměstském Písku. Kniha díky tématu a původu autorky vyhrála hlavní cenu Magnesia litera. Problém nastal, když se ukázalo, že jde o recesi a skutečným autorem je jihočeský recesista Jan Campírek, který si chtěl udělat legraci z multikulturalismu.

David B.


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *