Polsko přijalo nový zákon ukončující restituce židovského majetku znárodněného za doby komunismu. Židé zuří a Izrael odvolal velvyslance

Sdílet

Vztahy mezi křesťanskou polskou vládou a Izraelem a židovskými organizacemi se opět přiblížily bodu nula. Polsko totiž přijalo nový zákon, který de facto zabraňuje dalším restitucím židovského majetku. Nový zákon zabraňuje restitucím, pokud od konfiskace majetku uběhlo již 10 let a dále zakazuje zahájení restitučního řízení pokud od konfiskace uběhlo již 30 let.

Opatření vyvolalo rozhořčenou reakci mezi izraelskými politiky a židovskými organizacemi po celém světě. Izrael odvolal charge d´affaires z Varšavy (nově jmenovaný velvyslanec do Polska vůbec neodjede) a polskému velvyslanci bylo izraelskou stranou doporučeno, aby se nevracel do země (aktuálně je mimo Izrael). Polská vláda prohlásila, že se jedná o hrubé narušení vzájemných vztahů a proto podnikne odpovídající diplomatické kroky.

Izraelská vláda plánuje konzultovat další kroky s americkým ministrem zahraničí Antony Blinkenem, který je sám židovského původu.

Je to další z vážných incidentů mezi Polskem a Izraelem a Židy obecně v posledních letech. Na mezinárodní scéně dochází k patrné emancipaci Polska jako samostatného státu. Stačí si to porovnat s „českou“ vládou a parlamentem (tomu se ironicky říká český Knesset), které jsou na straně židů a Izraele bez ohledu na české zájmy. V tom se „české“ parlamentní strany naprosto shodnou (včetně SPD!).

Po druhé světové válce provedla polská komunistická vláda rozsáhlé znárodnění soukromého majetku, který byl v majetku v Polsku žijících Židů (mnozí zahynuli během 2. světové války). Jednat byli považováni za „vykořisťující buržousty“ a také se mnozí před válkou hlásili k německé národnosti. Paradoxem bylo, že stejně jako v dalších zemích střední a východní Evropy zaváděli komunistický teror převážně židovští revolucionáři a židé také patřili mezi přední velitele a vyšetřovatele komunistických tajných policií.

Po roce 1989 došlo k řadě pokusů o restituce, kdy ne všechny byly úspěšné. V Polsku se navíc stále častěji objevují hlasy, které se podivují, kde se stále berou noví přeživší holocaustu, který měl vyhladit naprostou většinu židovského obyvatelstva v tehdejším Polsku. Podle oficiálních medií jejich počet v čase opravdu roste (psali jsme zde).

To by se v ČR stát nemohlo, zde jsou již od roku 2000 platné zákony (z díla poslanců ODS), zakazující jakoukoliv nezávislou diskuzi o holocaustu a jakékoliv pokusy o diskuzi jsou umlčovány soudními rozsudky.

Joe Nowak, Chicago, USA


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *