Polsko: žena vyhrála u soudu nad 2 židovskými autory, kteří obvinili neprávem jejího strýce, že nacistům udával Židy. Židovské organizace ječí, „ohrozí to nezávislý historický výzkum“!

Sdílet

Varšavský soud nařídil 2 akademikům socioložce Barbaře Engelking a historikovi Janu Grabowskému, aby se veřejně omluvili  Filomeně Leszczyńské, neteři Edwarda Malinowského. Malinowski byl starostou polské vesnice Malinowo během 2. světové války a výše uvedení akademici ho obvinili, že udával nacistům Židy a jednu Židovsku prý okradl. Obvinění se objevila v knize, Noc bez konce: osud židů ve vybraných okresech okupovaného Polska.

Oba autoři musí poslat paní Leszczynské omluvný dopis a omluvu zveřejnit na stránkách Polského centra pro studia holocaustu. Soud ale nenařídil vyplacení finanční náhrady v požadované výši 100 000 PLZ.

V knize oba odsouzení akademici obvinili starostu Malinowského, že nacistům udal desítky Židů a o prý s nacisty spolupracoval. Vyšetřování po válce, včetně prohlášení svědků události potvrdilo ale přesný opak. Starosta Malinowski musel s Němci komunikovat v rámci své funkce starosty a naopak aktivně chránil obyvatele vesnice před odvlečením na nucené práce a koncentračních táborů. Vrcholem pak byla zjevně vymyšlené obvinění, že starosta okradl Židovku Ester Drogickou, která ho požádala o úkryt. Přitom ona Židovka sama vypověděla, že jí starosta schoval a celou dobu živil! Dokonce jí před tím všichni odmítli, když se nějakou dobu schovávala v lese a došlo jí jídlo. Jediný starosta se jí ujmul (za podobný čin by byl německými nacisty zastřelen starosta i celá jeho rodina!) a schovával jí několik týdnů na půdě a nosil jí jídlo!

Rozsudek vyvolal zděšení židovský organizací jako Yed Vashem, Světový židovský kongres a dalších, prý to ohrozí svobodný historický výzkum. Vždyť do teď bylo dovoleno Židům a židovským organizacím kohokoliv beztrestně obvinit z neonacismu, antisemitismu, rasismu, či kolaborace s nacisty a zničit mu život. Třebaže se mnohdy jednalo o obvinění zcela účelová, lživá a vymyšlená. Nikdo se neodvážil neprávem obviněných zastat. Zdá se, že emancipace polské vlastenecké vlády pokračuje plnou parou.


Podobné procesy bohužel známe i z ČR a Slovenska. Předseda menší strany Národní demokracie A. Bartoš byl zcela účelově odsouzen za „nenávist“ k Židům – rozuměj za celkem věcnou kritiku židovské menšiny. Kdy vrcholem zjevně politického procesu bylo prohlášení soudního znalce „obžalovaný má sice pravdu, ale je to nevyvážené“ Zkrátka taková „nevyvážená“ pravda má v případě potřeby v české justici své místo. Vyprávět by mohl také vydavatel slovenského časopisu Zem a Vek T. Rostas. Toho si za jeho článek „Klín Židov mezi Slovanami“ vyzvedlo dokonce doma policejní komando NAKA se samopaly. Rostas si v článku dovolil citovat slovenské národní buditele jako Štůr, Hurban, Kollár a další a jejich názory na Židy.

Opačně se vždy jedná o svobodu slova. Ještě se nestalo, aby byl nějaký židovský autor, nebo židovská organizace odsouzen za urážky jiných národů, byť případů by se našlo jistě dost. Příkladem budiž kniha a film Nabarvené ptáče od židovské autora Jerzyho Kosinského, který si vymyslel údajný teror polských vesničanů vůči místním Židům, ačkoliv ho během války vesničané schovávali s celou rodinou a jeho rodina měla v té době dokonce služku (psali jsme zde)! Takový zažíval ten chudák teror ze strany polských vesničanů, kterým rovněž hrozila smrt v případě prozrazení.

Jak napsal O. Orwell v knize „Farma zvířat“ – všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější.

Joe Nowak, Chicago, USA


Sdílet

2 Replies to “Polsko: žena vyhrála u soudu nad 2 židovskými autory, kteří obvinili neprávem jejího strýce, že nacistům udával Židy. Židovské organizace ječí, „ohrozí to nezávislý historický výzkum“!

  1. Váš otec je ďábel a vy chcete dělat, co on žádá. On byl vrah od počátku a nestál v pravdě, poněvadž v něm pravda není. Když mluví, nemůže jinak než lhát, protože je lhář a otec lži. Jan 8,44

  2. Len fakticka poznámka : u Rostasa nebola NAKA kvôli spomínaným textom – bola to len rozprávka pre verejnosť !! Sám mi to povedal, až tak je hlúpy.. A má na konte mnoho iných kauz.. Tohto zmrda naozaj neobhajujte pls.. #PlatenáProtistrana
    inak super, že sa „pohli ľady“.. 👍

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *