Imigranti nezatěžují náš zdravotní a sociální systém? Hemodialýza stojí pro jednoho ročně 750 tis. kč a jeho příspěvek je méně než 30 tis, často dokonce žádný!

Sdílet

Jisté kruhy dlouhodobě šíří mantru, že náš sociální systém se bez imigrantů neobejde. Prý nám budou vydělávat na důchody, prý nezatěžují sociální systém. Realita je ale jako obvykle úplně jiná. Stačí se podívat na pár oddělení jedné velké pražské nemocnice.

Třeba hemodialýza (pří „nedostatečné“ funkci ledvin) stojí ročně pojišťovny kolem 750 000 kč (často i víc) a celkové zdravotní náklady na pacienta s dalšími spojenými obtížemi kolem 1 mil. Kč. Ale reálně cizinec většinou OSVČ, nebo podnikatel platí ročně zdravotní pojištění kolem 30 tis kč. Pro méně chápavé krátká lekce z počtů: 1 000 000 – 30 000= -970 000kč ročně!

Na oddělení se léčí několik Vietnamců, všichni právě oni OSVČ, podnikatelé. Jedná se většinou o relativně mladé lidi a na hemodialýzu musí docházet do konce života, pokud nedostanou transplantovanou ledvinu. Takový imigrant Vietnamec pak stojí české pojišťovny každý rok skoro milion! Ten milion pak pochopitelně chybí pro české pacienty. Stejně jako chybí jimi obsazená místa na hemodializačních přístrojích, nebo jim transplantované orgány nedostane český čekatel na transplantaci. Podobná situace je i v dalších českých nemocnicích.

Barevný imigrant v čekárně je dnes zcela běžná věc i v ČR

Další zajímavé oddělení je diabetologie. I tady vidíme značný nárůst počtu nebílých imigrantů opět především Vietnamců a černochů. Průměrná léčba diabetu 2 typu. stojí asi 40 tis Kč. K tomu si musíte ale připočíst dalších X tisíc za spojené komplikace (kardio, cévní, oční atd.). To je opět mnohem víc než 30 tisíc, které imigrant zaplatí. Je pro informaci podle odhadů jednoho diabetologického centra je mezi Černochy a Araby v ČR asi 3- 000 diabetiků a mezi Vietnamci v ČR asi 5-10 000 diabetiků – jde asi o 8-10% z nich, což je průměr i mezi českou populaci! Tak opět stačí vzít do ruky kalkulačku a počítat náklady/ztráty.

Pokračovat můžete na kardiologii, interně,… všude to bude stejné.

To byli ti „legální“. Nemocnice ještě ošetří řadu z nich, kteří žádné pojištění nemají, nebo se léčí na kartičku někoho jiného. Vyprávěl mi známý, že u nich ve špitále mají pacienta (imigranta z Asie), který má snad všechny nemoci. Dokonce se některé navzájem vylučují. Prý má hypertenzi (vysoký krevní tlak) a hypotenzi (nízký krevní tlak)! Každý ví, že se na jeho kartičku využívá několik dalších pacientů.

Někteří plně integrovaní imigranti musí dorazit i s tlumočníkem

Jenže nikdo si nedovolí něco říci, protože by se hned ozvali politici, kteří podobné menšina zde zastupují. (Poznámka redakce například EU poslanec ODS J. Zahradil otevřeně prohlašuje, že bojuje o hlasy vietnamských voličů) nejspíš by dotyčného pak vláčela media jako rasistu a xenofoba a musel by z ústavu odejít. Někteří zase po ošetření odejdou pryč a v účet jednoduše nezaplatí.

Poslední kapitolou jsou tzv. „uprchlíci“, kteří mají oficiálně nárok na zdravotní péči zdarma. Oficiálně sice žádní uprchlíci neexistují, ale v nemocnicích reálně na ošetření chodí a není jich zrovna málo. Byť občas to bývá komické, když se ošetřujícího lékaře ptají, „Germany“? (Poznámka redakce asi ji řekli, že je vezou do Německa a oni skončili v ČR).

Všem výše uvedeným se dostává stejně kvalitní péče jako českým pacientům a lékařská péče u nás je na velmi vysoké úrovni. Třebaže některá media píší občas něco jiného! Jinak by se asi některým imigrantům nevyplatilo dovážet sem své příbuzné, aby se tu pak na náklady českého plátce zdravotního pojištění léčili.

Výše uvedená čísla ale nejsou žádné překvapení. Celá Západní Evropa doplácí na zdravotní péči barevných imigrantů/uprchlíků. Proč by to mělo být u nás doma jinak? Otázkou je, jak dlouho to bude český člověk trpět?

prometheus


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *