Povstání v roce 1956 chápali mnozí Maďaři jako boj proti židovské totalitě

Sdílet

Zítra si připomeneme výročí začátku maďarského povstání v roce 1956, který vojensky potlačil tehdejší SSSR pod vedením N. Chruščova.

Málo zmiňovaným aspektem této významné dějinné události (byl to první ozbrojený odpor proti komunistickému režimu ve východní Evropě – pominu krátké epizody z roku 1953 v Berlíně a Plzni) je skutečnost, že pro mnoho Maďarů to byl v jejich chápání boj proti židovské tyranii, jak upozorňují izraelští badatelé. Podle izraelských historiků byla jedním z důvodů Republika Rad z roku 1918, která byla nastolena židovskými revolucionáři pod vedením B. Kuna (skutečné jméno Cohen). Mnoho jejich vůdců židovského původu dokonce tehdy přicestovalo z ciziny (podobně jako v Rusku v roce 1918). Židé rovněž od začátku ovládali maďarskou komunistickou stranu.

Po 2. světové válce se maďarská komunistická strany dostala de facto převratem k moci a tehdejší vláda revolučního teroru byla tvořena výlučně Židy. Předsedou vlády byl M. Rakosi (vlastním jménem E. Roth). Etnickými Židy byla zcela ovládána i tajná policie AVO a mnozí její členové židovského původu prosluli jako brutální vyšetřovatelé a aktivní členové popravčích komand. Před rokem 1956 tajná policie AVO sledovala 1,7 milionu lidí?! To je neuvěřitelné číslo, když uvážíte tehdejší technické možnosti. Ale jestli vám to připomíná první pokus o nastolení totality NWO, tak se možná nemýlíte. Velitelé prvních koncentračních táborů pro maďarské třídní nepřátele byli rovněž většinou židovského původu.

Mnozí běžní Maďaři tehdy viděli, do ovládá jejich život a proto byl pro mnohé z nich podle izraelských historiků rok 1956 rokem boje proti židovské tyranii.

Maďarská tajná police (obdoba STB) byla od začátku plně ovládána nemadarskými menšinami. Její první velitel byl brutální násilník Gabor Peter (vlastním jménem Benjamin Eisenberger a byl židovského původu) v roce 1952 byl v rámci interních bojů uvězněn a nahrazen Mihaly Farkesem (vlastním jménem Hermann Lowy, který byl rovněž židovského původu) i on proslul jako brutální vyšetřovatel, který krutě mučil politické vězně. Jako zajímavost snad stojí za zmínku, že jako brutální vyšetřovatel působil v tajné komunistické policii AVO i jeho syn Vladimir. (pojmenovaný po V.I. Leninovi).

Po násilné svržení Rakosi vlády byl do čela státu nainstalován I. Nagy (rovněž židovského původu), ale nevydržel v čele země dlouho. Konce jeho vládnutí udělala sovětská vojska. Podle některých historiků to byla předem připravená varianta tehdejší garnitury, jak si udržet stále moc v zemi.

Imre Nagy, který opustil stalinské struktury a (podle všeho oportunisticky, protože před tím se aktivně účastnil represí maďarské opozice a osobně schvaloval popravy) postavil se do čela protikomunistického povstání, nebyl maďarského původu. (vlastním jménem Grotz a byl židovského původu a objevují se dokonce spekulace, že se v Rusku osobně účastnil vyvraždění carské rodiny, kterou provedli židovští revolucionáři). 

Toho následně po potlačení povstání v roce 1956 vystřídal v čele v čele země János Kádár, který se narodil jako János Csermanek a pocházel z chorvatské Rijeky a stál čele země až do roku 1988, kdy zemřel.

Povstání v roce 1956 je jednou z tragických událostí moderních maďarských dějin a snad se jednou dočkáme pravdivé oficiální verze včetně všech aspektů a skutečné motivace jejich účastníků. Dnes to bohužel u nás doma v ČR není možné, aniž by se dotyčný vystavil nebezpečí trestního stíhání za „popírání, hanobení, schvalování…“.

J. Kolach, Texas, USA


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *