Americká vesmírná agentura NASA přejmenuje planety, jejich jména jsou prý urážlivá pro menšiny

Sdílet

Americká vesmírná agentura NASA (National Aeronautics and Space Administration) se rozhodla změnit jména řady vesmírných těles, protože jejich současné jména jsou prý urážlivá pro vyvolené menšiny.

Podle Stephena T. Shiha, přidruženého administrátora pro diverzitu a rovné příležitosti v NASA (Associate Administrator for Diversity and Equal Opportunity) “ NASA jako vědecká komunita pracuje na identifikaci a řešení systémové diskriminace a nerovnosti ve všech aspektech. Je zřejmé, že některá jména (přezdívky) vesmírných těles nejsou jen necitlivé, ale přímo zraňující“.

Jako příklad uvedla NASA „Eskimo Nebula“, které v roce 1878 objevil známý astronom a objevitel infračerveného záření potomek českých rodáků William Hershel (jeho otec se jmenoval Jelínek a byl českého, nikoliv židovského původu, jak se občas mylně uvádí.). Toto hvězdné těleso se bude nyní označovat jako NGS 2392. Dalším příkladem jsou Siamese Twins Galaxy, ty nyní ponesou jména NGC 4567 a NGC 4568.

Shin dále doplnil, že „přezdivky planet mají historické a kulturní konotace, které jsou nežádoucí a NASA je pevně rozhodnutá to vyřešit. Věda závisí na diverzifikovaném podílu a výhodách pro všechny a proto musíme udělat vědu inkluzivní“.

Není známo, že by si nějaký Eskimák, nebo Thajec (Siam je původní označení thajského království) stěžoval na jména těchto vesmírných těles. To ale nikoho v neomarxistické Americe nezajímá.

NASA proto bude prý nadále pracovat s experty na inkluzi a diverzitu a podrobí kritickému zkoumání i další planety a vesmírná tělesa. Jeden totiž nikdy neví, jakou menšinu by jejich případné jméno mohlo urážet. Vždyť je pohlaví je nyní údajně skoro 100!

Škoda, že se NASA raději nevěnuje svému původnímu účelu – zkoumání vesmíru.

Tohle je ten západ, kam naši havlisté chtějí tak moc patřit?

Agun


Sdílet

3 Replies to “Americká vesmírná agentura NASA přejmenuje planety, jejich jména jsou prý urážlivá pro menšiny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *