Koronavirus kosí „nové Švédy“ ze Somálska. Ti si stěžují, „informace dostáváme pouze ve švédštině a angličtině a tomu my nerozumíme“

Sdílet

Nový koronavirum zasahuje ve Švédsku obzvláště tvrdě nové švédské občany ze Somálska. Z dosavadních 15 obětí bylo 6 právě z řad somálské komunity. To je celých 40 procent.

Předáci místní somálské komunity si stěžují, že informace dostávají pozdě a pouze ve švédštině a angličtině a těmto jazykům oni nerozumí! Vláda proto začala všechny informace vydávat v dalších 15 jazycích!

Podle somálského lékaře J. Mohameda existují hypotézy, že se nákaza mezi Somálci rozšířila během pátečních návštěv mešit a tradičních velkých klanových shromáždění a nákaza se v komunitě bude dál šířit.

Podle odhadů žije nyní ve Švédsku oficiálně asi 60 000 Somálců, neoficiálně je to zhruba 100 000 tisíc. Z nichž velká většina nepracuje a je na sociální podpoře. Tak přátelé vypadá „ukázková integrace“, ani po desítkách let nemusíte umět oficiální jazyk, ale sociální dávky si klidně brát můžete, stejně jako čerpat zdravotní péči zdarma.

KPI


Sdílet

One Reply to “Koronavirus kosí „nové Švédy“ ze Somálska. Ti si stěžují, „informace dostáváme pouze ve švédštině a angličtině a tomu my nerozumíme“”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *