Švédská policie chce být víc multikulturní a diverzifikovaná. Zatím se to nedaří. Kde je problém?

Sdílet

Švédsko čelí masivnímu nárůstu kriminality ze strany nebílých imigrantů (většinou muslimů, ale ne výlučně). Vedení policie se proto rozhodlo přijmout do svých řád více uchazečů s imigrantským původem. Prý to zlepší jazykové vybavení a znalost lokálních komunit.

Bohužel zatím se nábor nových multikulturních policistů nedaří. Kvalita uchazečů je totiž velmi špatná. Polovina z nich nebyla schopna složit potřebné zkoušky, které jsou historicky na nejlehčí možné úrovni.

Je otázkou zda podobné opatření může k poklesu imigrantské kriminality vést. Zkušenost z jiných západních zemí (Nizozemsko, Belgie, Francie atd.) ukazují, že tito „multikulturní“ policisté se velmi často naopak zapojují do klanových mafií a pomáhají kriminalitu svých soukmenovců krýt. Podobné zkušenosti mimochodem udělala i česká policie, kdy se jí přihlásili tlumočníci z řad u nás žijících Vietnamců, aby pak pomáhali varovat své mafiánské krajany před policejními odposlechy. Policie tehdy musela raději zapojit odposlechový software, protože mezi vietnamskou komunitou nebyla schopna najít člověka, který by byl ochotný pomáhat v boji proti drogové kriminalitě vietnamské komunity.

Je to další ze směšných opatření švédských úřadů, které je odsouzeno k nezdaru.


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *