Polský kněz uvězněn. Nazval Židy rakovinou, která se snaží zotročit Polsko

Sdílet

Polský katolický kněz Jacek Miedlar byl zadržen polskou tajnou službou ABW. Byl následně obviněn z podněcování k nenávisti vůči Židům. J. Miedlar byl na kněze vysvěcen v roce 2015 a následně se etabloval jako významná postava polské konzervativní národovecké scény. V jeho projevech se často zabývá problematikou vztahu Židů a Poláků a obviňuje Židy ze snahy zohavit a zotročit Polsko. Hlavním důvodem zatčení ale byl jeho online manifest „Polsko ve stínu židovstva“, kde Židy obviňuje z vytrvalé snahy o zotročení Poláků a křesťanů a nazývá je rakovinou.

J. Miedlar byl katolickou církví kvůli svým antižidovským výrokům v roce 2016 suspendován a opakovaně mu byl rovněž zamítnut vstup do Velké Británie, kam byl pozván jako řečník na veřejná shromáždění.

Miedlar si stěžoval, že s ním policejní komando nakládalo jako s těžkým kriminálníkem, ačkoliv pouze vyjádřil své názory v rámci svobody slova, kterou mu zaručuje polská ústava! Dostalo se mu i zastání od poslance polského Sejmu Grzegorze Brauna z pravicové strany Konfederacja. Policie a prokurátor nyní připravují obvinění a Miedlara čeká pravděpodobně soud.

Jak vidno, tak ústavní svoboda slova ani v Polsku není neomezená, podobně jako u nás. Z hlediska práva je to sice podivné, když zákony nižší právní síly mohou omezovat ústavu, ale v liberální demokracii to asi nevadí. Někdo možná namítne, že se jedná o urážku menšin atd. Jenže pak se dostane celá společnost na tenký led a kdo bude ten arbitr v posuzování toho, co je svoboda slova a co ne?


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *