Belgické město odmítlo status UNESCO, nechce se nechat vydírat kvůli údajnému antisemitismu během tradičního karnevalu

Sdílet

Starosta belgického města Aalst, Christoph D’Haese nechal město vyškrtnou ze seznamu kulturního dědictví UNESCO. Ten město získalo v roce 2010 za svůj tradiční karneval. Karnevalová skupina „Vismooil’n“  v posledním průvodu představila alegorický vůz představující figurky Židů se zahnutými nosy a stojící na hromadách peněz. To vyvolalo stížnost místní židovské komunity a na základě toho UNESCO odsoudilo událost jako „rasismus a antisemitismus“.

Starosta to okomentoval následovně, „UNESCO je sice významná instituce, ale pokud jde o náš festival, tak zastává nám cizí názory. Naši obyvatelé již mají dost nesmyslných a často groteskních obvinění. Proto se od názoru UNESCO distancujeme“. Starosta je členem místní vlastenecké vlámské strany.

Tradiční karnevaly v Belgii a Německu jsou známé tím, že je zde dovoleno kritizovat kohokoliv včetně jinak nedotknutelných menšin a elit. Musíme jen doufat, že i další města budou mít podobný dostatek odvahy a nepodlehnou politicky korektnímu šílenství.

Jen pro zajímavost, jak o celé události informovala oficiální media. Pak se diví, že jim nikdo již nevěří ani ten velký nos mezi očima.

Sára Stein


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *