Útok na synagogu v Halle vyvolává mnoho otázek. Jde o volby, nebo odebírání zbraní? Jsou dveře od synagogy víc než 2 zmařené životy?

Sdílet

Na nejvýznamnější židovský svátek Yom Kipur zaútočil ve východoněmeckém městě Halle na místní synagogu údajně 27 letý Stephan Balliet, který pochází ze západní častí Německa a údajně se hlásí k německé extrémní pravici. Německá nezávislá media sice spekulují o tom, že se jedná o „naturalizovaného Nemce“ původem z Kazachstánu, ale definitivní potvrzení zatím nemáme.

Celý útok proběhl poněkud podivně. Ačkoliv se pachatel na útok dlouhou dobu připravoval, sám si vyrobil zbraně a výbušniny, tak do synagogy se nedostal kvůli bezpečnostní dveřím. Tak zastřelil kolemjdoucí (bílou Němku) a prodavače v Imbissu (kebabár) a ještě 2 osoby těžce zranil. Poté byl po delší honičce policií zadržen a okamžitě se spustila kampaň proti německému antisemitismu a především proti opoziční AfD. To jak ze strany německých vládnoucích „elit“, tak mainstreamových medií a kulturní úderky.

Průběh událostí vyvolává mnoho otazníků a je dobré si některé připomenout:

  1. Ačkoliv německá kancléřka Merkelová letos v květnu veřejně prohlásila, že všechny židovské cíle potřebují dlouhodobě policejní ochranu, tak u synagogy v Halle v den největšího židovské svátku policie vůbec nebyla. Divné, že? Následné výmluvy policie působí rovněž podivně.
  2. Útok pachatele na synagogu. Pachatel se evidentně na akci dlouho připravoval, ale pak si před synagogou počínal neuvěřitelně amatérsky. Když si odmyslím možnost, že si mohl klidně počkat na nějakého návštěvníka a vejít s ním dovnitř, tak stejně podivně působí i jeho snaha o odstřelení dveří podomácku vyrobenou brokovnici ze vzdálenosti nejméně 1m. Přitom na internetu najdete spoustu ukázek, jak se dveře brokovnicí odstřelují . Roli mohly sice sehrát rozjitřené nervy pachatele, ale i tak je to divné. To vše v době, kdy německá vláda připravuje zákon o odebrání zbraní německému obyvatelstvu.
  3. Pachatel si (stejně jako při útoku na mešity v novozélandském městě Christchurch) klidně jezdí po městě a celou akci si natáčí na kameru na helmě a vysílá na facebooku a policie ho dostihne až po 80 km jízdy a stejně jako v Christchurch se na konci nechá zatknout policií. Okamžitě se rozjede útok proti opoziční AfD, která je údajně viníkem útoku. To zrovna v době kdy v sousedním Durynsku mají proběhnout zemské volby a AfD opět očekává výsledek nad 20 procent. (Průzkumy vedou bývalí komunisté Die Linke). Celou zemi okamžitě zaplaví frenetický boj proti německému antisemitismu, media jsou plná vyjádření rozhořčení německého establishmentu nad tamějším antisemitismem, či rozhovorů s místními Židy. To přesto, že jedinou újmu, kterou němečtí Židé v ten den utrpěli, jsou poškozené dveře do synagogy (čímž nechci snižovat vážnost útoku). Nad skutečnými obětmi útoku – zavražděnými a těžce raněnými, ale nikdo veřejně netruchlí. Media a politici se nad nimi nedojímají, nikdo nelituje jejich rodiny, příbuzné, děti…. Nikdo z politiků a novinářů nezmiňuje, že naprostou většinu „německého“ antisemitismu mají na svědomí muslimští imigranti. Rovněž nikdo nemluví o pachateli jako o psychicky narušeném jedinci, jako je to vždy v případě teroristů muslimů.

Proto je potřeba se ptát. Jedná se o zinscenovaný útok německého establishmentu, který má sloužit k omezení svobody slova, odebrání legálně držených zbraní a útoku na německé vlastence, kteří odmítají islamizaci své země? Připomenu, že po útoku v novozélandském Christchurch došlo k okamžitému přijetí zákona, který de facto odzbrojuje tamější populaci. Antisemitismus je v Německu úplně nejcitlivější společenské téma a jeho zneužití pro politické cíle současnou vládnoucí garniturou by nebylo možná úplně překvapivé. Mimochodem již existuje i oficiální stránka na wikipedii a to i v české mutaci, kde se z útoku viní “ extrémní pravice“ ačkoliv ještě nebyl pachatel ani vyslechnut!

Události v Halle vyvolávají mnoho otázek a proto budeme nadále sledovat a (na rozdíl od mainstreamu) naše čtenáře informovat.

Jediné, co nepřekvapilo, že se okamžitě ozvaly politické neziskovky a žádají víc peněz na boj proti xenofobii, antisemitismu a neonacismu.

D. Roubíček


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *