Judaismus a hinduismus a jejich vztah k nevěřícím. Moc tolerance u nich nenajdete

Sdílet

Judaismus a nevěřící.

Základní texty, které určují chování Židů a nevěřících (gojim) jsou tora (starý zákon) a talmud (včetně komentářů od významných židovských učenců a rabínů)

Je ale skutečně divné, vzhledem k tomu jaký vliv Židé ve společnosti mají, jak málo autentických veřejně dostupných zdrojů ohledně základních židovských svatých textů existuje. Například zkusit si půjčit talmud v české knihovně (ačkoliv Praha je považována za jedno z nejvýznamnějších míst židovské mystiky a vzdělanosti) je de facto nemožné a když se autor vypravil do Mnichova a talmud (výtisk z roku 1908) si vyžádal, tak vzbudil opravdové pozdvižení u personálu… Na internetu sice existuje mnoho „oficiálních verzí“ talmudu, ale ty jsou z jakéhosi záhadného důvodu neúplné a nebo to jsou spíš oficiální „vysvětlení“ židovských autorů pro gojim (nevěřící). Proto si také judaismus zaslouží podrobnější pojednání.

Oficiálně je sice tora (bible) hlavní text Židů, ale pravě talmud říká něco úplně jiného.

„Bible podobná jest vodě, mišna vínu a gemara kořeněnému vínu“ (Soph 13.2)

„Lahodnější jsou slova talmudských učenců než slova starého zákona“ (I. Mas. Ber c.p. 15.3)

Z toho lze usuzovat, že Žid se primárně řídí talmudem a komentáři učenců, které mu jasné říkají, jak se má ke gojim (nevěřícím)  chovat.

Podle Talmudu jsou Židé určeni jako vládci světa a gojim (všichni nežidé) mají pouze pozici otroků. Talmud obecně nevěřící nazývá „cizinci,ostatní, modloslužebníci, edomité, bezbožníci atd… a vztah k nim upravuje jasně. (Gufo muthar kol chechen mamona – život nevěřících je v ruce tvé, stejně tak majetek ..)

„Duše nežidů jsou takové, jako mají hovada a dobytek a pocházejí od ďábla“ (Jakl. Chad.f.154. c 2 n 7 hesch)

„Osli jsou gojim“ (Berachoth 25b)

Židé mají podle talmudu vládnou všem národům:

„Tak jako jsou lidé nad zvířaty, tak jsou Židé nad všemi národy světa“ (Zeror f 101.2)

„Bůh dal Židům moc nad statky a krví všech národů“ (Seph.Jakl 3cp 25)

Podle talmudu si rovněž Žid může přivlastnit majetek nevěřícího.

„Nevěřící smí být okraden a smíš vůči němu lichvařit“ (Jad. Chas.4.9.1 a Raschik lev 19.11)

Talmud dokonce zakazuje, aby Žid poskytoval gojim/nevěřícím pomoc.

„Nemějte s nimi slitování, neboť stojí psáno…., (Deuter VII, 2)

„Neukažte jim milost, proto když vidíte Akum (někdy se používá místo Gojim pro nevěřící výraz Akum) v nesnázích, nebo se topí, nepomáhejte mu. Když je v nebezpečí smrti, nezachraňujte ho, ale není správné ho zabít vlastní ruko, například vhozením do studny, pokud s ním nejste ve válce (Hilkhoth Akum X, 1)

Gojim je Židům dovoleno podvádět, okrádat  a lhát jim (to mají mimochodem společného s muslimy a je pravděpodobné, že tuhle inspiraci čerpal Mohamed právě od Židů).

„Je dovoleno podvést gojim „ (Babha Kama 113b)

Žid má také možnost gojim oklamat a lhát, aby nad ním zvítězil u soudu. Jen musí dbát na to, aby jeho pletichy nevyšly najevo (Tr. Baba m.f.61.1a tr. Mezilla 13.2)

Žid má dokonce nařízeno gojim zabíjet.

„Zabij ty nejlepší z gojim, rozdrť hlavy nejlepších z hadů“ (Mech K14, 7, 27a)

Stejně tak má Žid zabít každého Žida, který by se dal pokřtít.

(Joreh. Deah. 158,1 Haga 2 a Tus Abodaz)

Oficálné vysvětlení z židovských kruhů dnes je, že to jsou archaické texty. Nicméně jsou to stále texty, které se v židovských ješivách studují a nikdo z rabínských autorit  jejich platnost nezpochybnil a o tom, že jsou pro Židy i dnes platné nás snad mohou přesvědčit například výroky vrchního sefardského rabína Ovadia Josef z podzimu 2010.

Gójové se narodili jedině proto, aby sloužili nám. Jiné poslání kromě služby národu Izraele na světě nemají. K čemu jsou pohani potřební? Budou pracovat, orat a žnout. My budeme sedět jako páni a jíst.“

Vzhledem k tomu, že se jedná o úplně nejvyšší židovskou náboženskou autoritu nedávné minulosti, tak lze předpokládat, že se věřící Židé talmudem nadále plně řídí, včetně těch „kontroverzních“ pasáží“, byť ty nejsou oficiálně prezentovány nevěřícím(gojim).

Poznámka autora, o odstranění „problematických „ pasáží z talmundu „pro veřejnost“ rozhodl v roce 1631 synod polských Židů a místa, kde se o gojim (křestanech) hovořilo byla nahrazena prázdným textem, nebo kolečkem…

Jak jsem již psal nahoře, na webu neexistuje v angličtině (ani jiném západní jazyku) úplný text talmudu a zdá se, že záměrně. Tj pokud se chcete s talmudem seznámit, tak musíte do knihoven a či čist autory, kteří se talmudem zabývaly před rokem 1945, (Ideální jsou texty z konce Rakouska Uherska, či počátku 20. Let Československa. Kdy existovala řada nežidů, kteří plynně ovládali jak hebrejštinu, tak aramejštinu, či jidiš….ale pospěšte si, mohlo by se klidně stát, že tyto knihy z knihoven záhadně  zmizí…. Jako se to stalo s talmudem v národní knihovně v Klementinu v Praze po roce 1948.

Hinduismus a nevěřící

V hinduismu se vychází z toho, že pokud nejste příslušníkem 4 hlavních varn (kast), tak jste tzv. „nečistý“. Dobrý hinduista by se ideálně neměl s nečistými vůbec stýkat, neměl by užívat stejné předměty, jíst ve stejné místnosti atd. atd. Proto se v Indii nikdy nedočkáte pozvání do hinduistického domu, museli by to totiž následně pozvat nějakého brahmína, aby jejich obydlí „očistil“ od přítomnosti nevěřícího/nečistého. Nevěřící nemá šanci svůj osud (karmu) v tomto životě změnit, může však naakumulovat dobrou karmu a získat lepší zrození v příštím životě. (Byt to je výklad pouze některých hinduistických škol). Hinduismus tedy není nijak výrazně tolerantní k „nečistým“, ale nenajdete tam žádné výzvy k jejich likvidaci, zotročování, či okrádání apod. Stejně tak tam nenajdete představu hinduista pán, nehinduista otrok jako třeba v islámu, či judaismu. Spíš je na hinduisty nahlíženo jako na ty šťastné, co mohou dosáhnout vysvobození z koloběhu věčného znovuzrození a vyhnout se tak utrpení z podmíněné existence, pokud budou vést správný život a používat správné meditační techniky. Ty mají totiž vést ve finále ke stavu, kdy již se „mysl“ nebude muset stále znovuzrozovat a dokáže se tak vyhnout utrpení ze znovuzrození.

Více na a internet je plný překladů hinduistických textů, takže (na rozdíl od judaismu) lze hinduismus podrobně studovat.

Pokud tedy porovnáme vztahy hlavních náboženství k nevěřícím podle autentických „svatých“ textů, tak nejnetolerantnější je jednoznačně islám, následovaný judaismem a s odstupem hinduismem. Spíše tolerantní se jeví křesťanství a a nejtolerantnější je určitě buddhismus. To ale neznamená, že se všichni věřící svými svatými texty doslova řídí. Určitě můžete někde v Arábii, či v Africe potkat tolerantní a přátelské muslimy, či v Tel Avivu, či Askelonu přátelské a tolerantní (byt asi většinou sekularizované) Židy. Jako můžete potkat militantní a netolerantní křestany někde v nějaké sektě (třeba Jehovisté). Tento text pojednává o toleranci výhradně na základě originálních textů, které by měly ale být pro věřící závazné a určující!!! Jeho cílem je podnítit zájem o studium primárních textů. Vzdělaný člověk by měl číst přímo korán, talmund, kandžur atd… pak nebude potřebovat žádné „vysvětlování“, jak to, které náboženství s těmi ostatními vlastně myslí…a udělá si svůj úsudek sám!!!

A. Fišer

Vážení čtenáři a přátelé svobody, FB nám opět zablokoval účet (naposledy to bylo před Prague pride). Pokus s tímto textem souhlasíte, můžete ho prosím sdílet dál. Stejně nakonec společně zvítězíme a tyhle nepřátele svobody a totalitáře porazíme, ale potřebujeme nyní Vaši pomoc. Děkujeme předem! Vaše Redakce www.ceskavec.com


Sdílet

2 Replies to “Judaismus a hinduismus a jejich vztah k nevěřícím. Moc tolerance u nich nenajdete

  1. :V hinduismu se vychází z toho, že pokud nejste příslušníkem 4 hlavních varn (kast), tak jste tzv. „nečistý“.

    Podstatná je definice té příslušnosti. Původně byla daná vlastnostmi a činnostmi (např. Bhagavadgítá 4.13), až později zrozením v dané v¨varně. To byl začátek úpadku do tzv. kastovnictví.
    Megasthénés ve svém díle Indika (nejstarší zpráva cizince o Indii) uvádí, že v Indii neexistuje otroctví.

    :Nevěřící nemá šanci svůj osud (karmu) v tomto životě změnit, může však naakumulovat dobrou karmu a získat lepší zrození v příštím životě.

    Karmu může změnit každý, tady a teď, s příslušným know-how.

    :…nejtolerantnější je určitě buddhismus.

    Ani buddhisté se nevyhnuli perzekucím odlišných tradic: http://www.salagram.net/gp-U-warriors.htm

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *