Orbánův pro rodinný program. Co může inspirovat české politiky a kde na to vzít peníze?

Sdílet

Maďarský premiér Viktor Orbán před nedávnem představil vládní prorodinný program, Jeho cílem je, aby se v Maďarsku rodilo víc maďarských děti a podařilo se zvrátit demografický trend. Orbán rovněž prohlásil, že Maďarsko nemá zájem na imigrantských dětech, ale pouze na dětech maďarských.

Představme si proto podrobně jeho 7 bodový prorodinný program a řekněme si, co by mohlo být pro skutečně české politiky inspirací při zavádění podobného programu i u nás.

Program maďarské vlády:

  1. Každá maďarská žena mladší 40 let může dostat půjčku ve výši 10mil HUF (forintů), tedy asi 35 000USD (asi 790 000kč). Po narození třetího dítěte se půjčka odepíše a ona jí nemusí již dále splácet.
  2. Rozšíření finanční podpory mladým párům pro získání prvního bydlení.
  3. Vládní pomoc při splácení hypotéky. Po narození druhého dítěte dostane od vlády 1 milion HUF na její splácení a po narození třetího dítěte další 4 miliony HUF jako nevratný příspěvek.
  4. Každá žena po narození 4 dítěte bude doživotně osvobozena od placení daně z příjmu.
  5. Rodiny s 3 a více dětmi dostanou od vlády příspěvek  na zakoupení 7 místného automobilu ve výší 2,5 mil HUF.
  6. Vláda vytvoří dalších 21000 míst ve školkách a jeslích, aby pomohla ženám matkám při návratu do práce.
  7. Vláda podpoří finančne prarodiče, kteří pravidelně pomáhají rodinám svých dětí při starosti o své vnuky. (Hlídaní, výchova atd).

Jedná se zjevně o komplexní soubor opatření, které má motivovat maďarské rodiny růstu domácí populace a další opatření jsou průběžně doplňována.

V. Orbán podporuje maďarské rodiny. Sám má 4 děti

Jednoznačně lze hodnotit tento program jako přínosný, byť bude logicky několik let trvat, než se projeví jeho efekt. Jednak založení rodiny a zplození dětí chvíli trvá, také řada bezdětných žen a párů již překročila biologickou hranici, kdy lze ještě děti počít.

Co lze považovat z hlediska české republiky za zajímavé a co by se mělo případně změnit a upravit? Jednoznačně je správné se zaměřit na podporu etnických českých rodin. Na podpoře rodin nebílých imigrantů, nebo problematických menšin přece nemáme zájem. Tady nám musí být jedno, že jejich ochránci z řad politických „elit“, medií, umělců a neziskovek spustí povyk o „diskriminaci“. Proč by měla mít Česká republika zájem na podpoře rodin nikdy nepracujících Cikánů, nebo drogy prodávajících Vietnamců a Arabů a dalších problematických menšin, byť někteří třeba již získali české občanství?!

Za správné prorodinné opatření považujeme následující:

  1. Osvobození od platby daně z přijmu pro ženy s více dětmi. Tady by se ale mělo jít mnohem dál. Pro řádně sezdané rodiny by se mel zavést výrazně vyšší daňový odpočet na druhé a každé další dítě.
  2. Podpora bydlení pro mladé páry. Jak formou příspěvků na hypotéky, tak manželských nevratných půjček. Tady by se opět mělo jít dál a podmínit to setrváním v manželství po určitou dobu. Marná sláva ale formálně sezdané páry jsou prostě stabilnější a tady výrazně vhodnější pro výchovu dětí.  Rovněž bude potřeba nějakou státní intervencí podpořit výstavbu nových bytů a domů a to především ve velkých městech. To nemusí být pouze státní, či obecní stavba bytů. Ale například zrušení daně z převodu nemovitosti pro mladé manželské páry, zjednodušení stavebních předpisů a tedy zlevnění staveb atd. Současně omezení (či úplné zrušení) nákupu domů, bytů a pozemků pro cizince.
  3. Podpora prarodičů při jejich aktivním zapojení do starosti o své vnuky. To je velmi správné opatření, které podporuje soudržnost v rámci širší rodiny. Dovedeme si představit, že babička, která hlídá svá vnoučata, aby rodiče mohli chodit do práce, dostává nějakou rentu, či může mít daňové úlevy (například žádat o vrácení DPH do určité výše ročně apod., nebo osvobození od daně z nemovitosti atd.)
  4.  Příspěvek na nákup většího automobilu. Jednoznačně správné opatření. Rodina s více dětmi se bez auta prostě neobejde.  Opět ale je otázkou, zda to nedat rovněž formou možnost daňové úlevy pro otce/matku.

Kde na to vzít? Je jasné, že ona prorodinná opatření se projeví až za určitou dobu (Než dítě vyroste a začne pracovat, může trvat i 20 a více let!) Proto na začátku programu budou jednoznačně převyšovat náklady nad výnosy. To bude voda na mlýn současným protičeským a protirodinným „elitám“ a jejich klientům z rozvratných vyvolených menšin.

Tyhle „rodiny“ podporují západní a české „elity“. Jaký div, že Orbána nenávidí

Kde tedy ušetřit?

  1. Rozvojová pomoc – každý rok dává CR 5 miliard korun na tzv rozvojovou pomoc. Její efekt je čistě negativní a většina skončí v kapsách chamtivých úředníků, politiků a na ně napojených firem.
  2. Omezení dnes vyplácených plošných dávek. Z těch primárně profitují nikdy nepracující osoby a je zde vysoké procento Cikánů. Odhadem lze ročně ušetřit ca 10-20 miliard korun.
  3. Omezení plateb politickým neziskovkám – 5-10 miliard kč ročně.
  4. Omezení počtu státních úředníků – 5 miliard ročně .
  5. Zrušení podpory menšinám – 1 miliarda ročně. Menšiny by své kulturní aktivity měly přece financovat sami! Jedinou kulturu, kterou by český stát měl podporovat , je česká kultura!
  6. Zákaz podpory LGBT hnutí pro státní organizace a města. Jak může údajně pro rodinná vláda podporovat homoagendu jako ta současná Babišova? ˇÚspora nejméně 1 mld kč.
  7. Postih imigrantské kriminality a odsun problematických imigrantů zpět k nim do vlasti. Odhad 10-15 miliard kč ročně.
  8. Vyšší zdanění cizinci vlastněných bank a nadnárodních korporací z vybraných sektorů ekonomiky. Výnos 20-30 miliard kč ročně.

Jistě by se našlo i pár dalších možností úspor, ale takto jsme již na částce nejméně 57 miliard korun ročně a to by jistě náklady na prorodinnou politiku dočasně pokrylo.

Tak „podporují“ české rodiny Praha sobě, Piráti a TOP 09. Hipsterská koloběžka je jistě nejlepší dopravní prostředek pro matku s malým dětmi

Můžeme nějakou prorodinnou politiku čekat od současných politických „elit“. V žádném případě! Jejich zadání od jejich zahraničních pánů je naopak pokračovat v decimaci českého národa! A je jedno jestli se jedná o novu pravdolásku Babiš a jeho ANO (prosím nenadávejte za Babiše Slovákům, vždyť Babiš žádný Slovák zjevně není)  a Piráti. Nebo o starou pravdolásku ODS, CSSD, TOP09, KDU, STAN atd. Všichni jednoznačně a dlouhodobě prosazují proti rodinnou politiku! Jistou nadějí je přístup SPD a doufejme, že si tohle uvědomuje  V. Klaus ml., který založil novou politickou stranu.

A. Fišer a Tomáš M.


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *