Podivné reklamní kampaně Praha sobě a Pirátů. Vyrobíme milionovou reklamu za 100 tisíc…

Sdílet

V posledních letech zazářily na českém politickém kolbišti opakovaně nové strany a hnutí. Mezi jinými na celostátní úrovni Piráti a na komunální úrovni v Praze Praha sobě (J. Čiženský a rodina). Obě tato uskupení mimo jiné měla vysoce profesionální reklamní kampaň. Ta zjevně vyžadovala nejenom vysokou profesionalitu, ale i značné finanční prostředky. Tím více nás překvapily oficiální informace obou subjektů o výši nákladů, které údajně na celou kampaň a její jednotlivé části vynaložily. Proto jsme pořádali o krátký rozhovor člověka – pana D.S, který pracuje více než 20 let v reklamní a produkční branži a na tuto „anomálii“ nás upozornil.

Co říkáte kampaním Pirátů a Praha sobě?

Velmi profesionální. Nehodnotím kreativní stránku věci, jde mi o kvalitu zpracování. Za tím je jak profesionalita, tak hlavně velké peníze. To musely být těžké miliony. Takže je zcela legitimní se ptát, kde tahle neznámá hnutí, která svými „osobnostmi“ připomínají spíš zmatenou partu neschopných intošů (výjimkou je Bartoš od Pirátů a možná J. Ciženský), takovou podporu a od koho dostala.

Můžete uvést příklad?

Nejlépe se to ukáže na reklamních spotech jak Pirátu, tak té party kolem Čizinského z Praha sobě. Podle oficiálních vyjádření obou, stály tyhle spoty ca 100 tisíc korun. Každý soudný člověk z oboru vám potvrdí, že to je naprostý nesmysl. To by si na honoráři vzal jenom režisér (a to by jim ještě udělal super cenu) a to nemluvím o pronájmu techniky, platbě za lokace, platbě lidem „na place“, ve střižně, zvukovém studiu atd… To opravdu není tak, že si vezmete kameru za 10 tisíc a s partou kamarádů sednete do auta a někam vyrazíte natáčet a za 3 hodky máte hotovo a sestřiháte a ozvučíte si to doma na počítači! Schválně si to zkuste a uvidíte výsledek a porovnejte ho s výše uvedenými spoty. Zde mluvím o naprosto profesionální práci profíků, kteří si jí nechají velmi dobře zaplatit! Jde o desítky hodin práce zkušených profesionálů! Takže ty oficiální prezentované ceny jsou prostě nesmysl no plus ultra.

Můžete to trochu rozvést? Laik se běžně výroby reklam neúčastní a tak nemá představu.

Vezměte si třeba spot Prahy sobě, ten je natočen na nejméně 10 lokacích (spíš víc) a s neherci, to znamená, že každý záběr se musí mnohokrát opakovat a dlouze nacvičovat atd. to jsou hodiny a hodiny spotřebovaného času řady profesionálů. Všimněte si třeba, že při zpěvu mají všichni velmi slušně sesynchronizované pohyby úst. To je pro neherce velmi obtížné a trvá velmi dlouho podobný záběr dobře udělat. To samé je ale i reklama Pirátů. To jsou dny práce!

Kolik by podle vás zaplatil komerční subjekt za podobný reklamní spot?

Piráty odhaduji na řádově jednotky milionů a Prahu sobě ještě víc, vždyť má stopáž 2,22 minuty!! To zhruba stojí podobné reklamy z mé praxe (ukazuje nám spoty na sušenky, mobilní operátory a pivo jako příklad). Vždy záleží, zda se točí ve studiu, či venku na lokaci. S kolika herci, kolik je natáčecích dnů atd atd. Obecně spoty točené na lokaci (venku) jsou obtížnější a tedy dražší.

Jen rychle vysvětlím, jak takový reklamní spot vzniká. Nejdříve musí zadavatel (ten bude později vše platit) zadat tzv „brief“, který určí, co zadavatel od reklamy očekává, koho chce reklamou oslovit atd. Na základě toho „briefu“ kreativní agentura vypracuje možnosti řešení, ty pak diskutuje se zadavatelem (klientem). To samo je otázka několika týdnů. Pak se vybere finální kreativní řešení a začne příprava na natáčení. V tu chvíli do toho vstupuje produkční agentura, ta určí celkový rozpočet, navrhne režiséra atd. Když se schválí rozpočet a režisér a vyberou herci, tak se jde na natáčení. To znamená produkční agentura najme jednotlivé specialisty. kameramana (to někdy může být i sám režisér), lidi od techniky, dopravu, catering atd.. Když skončí natáčení „na place“, tak ještě zdaleka není hotovo. Spot se musí sestříhat, ozvučit, udělat hudba atd. Na to všechno zase potřebujete střihače a další specialisty. No a těm všem lidem musíte od začátku platit. Zadarmo v téhle branži nikdo nic nedělá. Vždyť pro ty lidi je to jejich obživa a každý z nich má hypotéku, auto, rodinu, děti, milenky, atd které musí živit…

Ještě pro vysvětlení mluvím o cenách, které zaplatí klient. To ovšem nejsou skutečné náklady. Reklamní business jsou smrduté vody plné různých kick backů, provizí atd. Dnes je například běžné, že si zadavatel (často marketingový ředitel firmy) řekne reklamce o provizi z produkce. Stejně tak platí produkční firma reklamce, že to může dělat, studia produkční firmě atd atd.. Ale i tak jsou reálné produkční náklady nejméně 60-70 procent výše uvedených cen. 100 tisíc Kč za takový spot v takové kvalitě je naprostý nesmysl. Za tím si stojím!

Oba subjekty (Piráti a Praha sobě) jistě budou argumentovat, že si vyjednaly skvělé ceny a spousta lidí pro ně dělala zadarmo, dobrovolníci atd..

Nenechte se vysmát! V téhle „umělecké“ branži nikdo zadarmo nic neudělá! Neznám chamtivější lidi než jsou různí umělci, skladatelé, režiséři, zpěváci, herci apod. Vždy se mohu potrhat smíchy, když někoho z nich pak slyším moralizovat v televizi „o slušnosti“, „pravdě a lásce“ a všechny ty jejich patetické řeči. Pokud by to snad oficiálně udělali zadarmo, tak pouze pod jasným příslibem, že později budou finančně kompenzováni. Nevím jaké jsou možnosti Praha sobě a Pirátů na magistrátu někomu nějakou zakázku přihrát, ale nevěřím, že by se lidé z reklamní branže a „umělci“ nechali opít nějakým slibem do budoucna. Oni vždy chtějí prachy tvrdě na dřevo. Proto tohle není moc pravděpodobná varianta. Otázka je, kdo a proč jim takovou podporu poskytl. Ještě pro pořádek doplním, že zadarmo možná točili ti neherci (neprofesionální umělci, většinou naivní aktivisté), ale i tak je tam musíte dovézt, připravit, obléct, krmit atd, a to něco stojí a navíc jsou náklady na herce obvykle malá část celkového rozpočtu (pokud nemáte extra známou osobnost).

Další argument by mohl být, že se spoty vysílali pouze na internetu a tedy nemusely mít takovou kvalitu.

Dobře, ale to nic nemění na výše uvedeném. Možná ušetříte něco na nákladech za nosiče, za postprodukci, potřebujete méně kvalitní kameru. Ale pořád musíte mít lidi na place, kameru, světla, a další techniku, platit střižny, honoráře pro režiséra, kameramana atd. Prostě ty spoty musely stát reálně mnohem víc, za tím si stojím! Kdo jim to organizoval, platil a proč nevím. Snad jen co jsem zaslechl někde v zákulisí .

Co se říká v zákulisí?

Jsou to možná drby, ale přece. Piráti jsou prý zahraniční projekt. Taková náhrada té staré pravdy-lásky, která jde do šrotu. Praha sobě je prý ta stará odcházející pravda-láska. Praha byla a je její bašta a tak se tu zdrži zuby nehty. Jak jsem koupil, tak prodávám.

Mohou ale podle vás i velmi profesionální kampaně vysvětlit úspěchy obou subjektů ve volbách?

Do určité míry ano. Nezapomínejte, že nejvíce reklamou dokážete ovlivnit ty tzv „vzdělané městské intelektuály“, kteří tvrdí, že na ně reklama nepůsobí (smích). Jenže ti by je nejspíš volili i tak. Těch lidí je velmi omezený počet a to dokonce i v Praze. Podívejte se na ty jejich demonstrace na Václaváku. Většina z nich jde na demošku v rámci své práce (jako za komunismu na 1. Máj), tak je to stejně maximálně 50-70 tisíc lidí a to prostě neodpovídá počtům hlasů z voleb. Kde berou zbytek hlasů opravdu nevím, ale divné to rozhodně je…

Děkujeme za rozhovor a zajímavé informace.

Na závěr snad citát J. V. Stalina: „Není důležité, kdo jak volí, ale kdo počítá hlasy!“ Ještě doplníme, že to Stalin údajně řekl v souvislosti s poválečnými volbami ve Francii a Itálii.

Každopádně pokud budou Piráti a Praha sobě mít zájem celou záležitost vysvětlit a hlavně zdokumentovat například prezentací rozpočtů a honorářů, tak jim rádi poskytneme prostor. Jen máme pocit, že se asi nedočkáme. Ono než odpovídat na nepříjemné otázky, je vždy lepší spustit obvyklou mantru o „konspiracích a konspiračních webech a fake news“, které je třeba zakázat… Nám to celé připomíná Milion chvilek pro demokracii, také amatéři intoši a přitom profesionální a nákladná převratová kampaň a la Majdan, že by stejná dílna a stejní lidé v pozadí?

A. Fišer

Vážení čtenáři a přátelé svobody, FB nám opět zablokoval účet (naposledy to bylo před volbami do EP). Pokus s tímto textem souhlasíte, můžete ho prosím sdílet dál. Stejně nakonec společně zvítězíme a tyhle nepřátele svobody a totalitáře porazíme, ale potřebujeme nyní Vaši pomoc. Děkujeme předem! Vaše Redakce www.ceskavec.com


Sdílet

One Reply to “Podivné reklamní kampaně Praha sobě a Pirátů. Vyrobíme milionovou reklamu za 100 tisíc…”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *