Neziskovka Člověk v tísni dostává z veřejných rozpočtů ročně neuvěřitelné sumy

Sdílet

Člověk v tísni je podle svých slov „humanitární organizace“. My máme po mnohaletých zkušenostech své představy o skutečných cílech těchto „neziskovek“, ale to dnes ponecháme stranou. Zajímá nás od koho a kolik tahle „neziskovka“ dostává peněz.

Nejprve pár obecných informací.

Tato neziskovka oblažuje svět svojí přítomností již od roku 1992, kdy vnikla při České televizi, která bývala i jeden z hlavních sponzorů. Postupně se z ní vyvinula neziskovka s de facto celosvětovou působností, kdy zdaleka nejde jen o pomoc potřebným. Neziskovka se zaměřuje třeba na vymývání mozků multikulti propagandou studentům na středních školách, školí budoucí novináře, jak mají správně psát atd. atd. Její výroční zprávy a sekce činnost stojí rozhodně za prostudování.

Kdo tam „pracuje“?

Ředitelem Člověk v tísni je od začátku Š. Pánek.

Ředitelem je neslavně proslulý Šimon Pánek, celoživotní neziskovkář. Dále se kolem motá známá rodiná Uhlů a Šabatů, ale aktivní zde byl i bývalý velvyslanec v Izraeli T. Pojar a mnozí další „lepšolidé“.

Kolik a od koho dostává „neziskovka“ Člověk v tísni peníze?

Předem doporučujeme se raději posadit, protože z těch čísel by se vám mohla zatočit hlava.

Celkem v roce 2017 dostala tahle „neziskovka“ neuvěřitelné 2,053 miliard Kč! Utratila pak 2,052 miliard Kč.

Dárce Částka mil kč % z celku
Zahraniční vlády 758 37
EU 627 30,5
Státní rozpočet CR 156 7,6
OSN 132 6,4
Operační programy 70 3,4
Místní rozpočty 42 2
Celkem 2053  

Zdroj. Výroční zpráva 2017

Takže, když sečteme přímé příspěvky, které financuje český daňový poplatník, ze státního rozpočtu, EU, operačních programů a místních rozpočtů, dostaneme se na neuvěřitelnou částku 896 mil Kč ročně! (a to jsme nezapočetli OSN, které rovněž spolufinancuje český stát)

Pro zajímavost si projděme největší zahraniční dárce, respektive vlády cizích zemí.

Velká Británie 420 mil Kč
USA 184 mil Kč
Německo 78 mil Kč
Angola 40mil Kč

 Pobavila nás ta Angola, to se darují peníze africké vládě, ta většinu rozkrade a drobné dá nějaké cizí „neziskovce“?

Kdo je hlavní přispěvatel ze státního rozpočtu CR?

Min. zahraničí se 145 mil Kč, následované Státním fondem kinematografie s 3 mil., Úřad vlády dává 798 tis.

V rámci operačních programů pak přispělo Ministerstvo školství 17,9 mil kč, Ministerstvo práce a sociálních věcí 18,1 mil kč a město Praha 5,9 mil kč.

Z místních (kraje a města) rozpočtů vede Ústecký kraj s 9,1mil kč, za ním je Karlovarský kraj se 7,9 mil kč, následovaný Olomouckým krajem s 6,9 mil kč a město Praha s 5,5 mil kč.

Ze soukromých nadací nás zaujal dar mobilního operátora O2 P. Kellnera –  211 tis. kč a Nadace Veolia s 217 tis. Kč ( za vodu platíme jako mourovatí a oni financují nějakou pochybnou neziskovku?).

Kolik má „neziskovka“ zaměstnanců a kolik jim platí?

V roce 2017 měla „neziskovka“ 1298 zaměstnanců a z nich 102 sedělo v centrále. Na jejich mzdy šlo celkem 375 mil kč, tj asi 18 procent všech nákladů. (Do toho ale nejsou zahrnuty mzdy v místě a místním zaměstnancům, údaje bohužel k dispozici nejsou). Rozesmál nás repre fond ve výší 4,5 mil kč, to neziskovkáři jedí kaviár a pijí francouzské šampaňské?

Tak až vám někdo z politiků bude říkat, že nejsou peníze na zdravotnictví, školství, silnice atd…tak ho žeňte holí. Zajímavé je, že tohle kromě SPD a hnutí V. Klause ml. a několika menším stranám (Národní demokracie, Rozumní apod) žádné mainstreamové partaji nevadí.

J. Krejčík a M.K.

Vážení čtenáři a přátelé svobody, FB nám opět zablokoval účet (naposledy to bylo před volbami do EP). Pokus s tímto textem souhlasíte, můžete ho prosím sdílet dál. Stejně nakonec společně zvítězíme a tyhle nepřátele svobody a totalitáře porazíme, ale potřebujeme nyní Vaši pomoc. Děkujeme předem! Vaše Redakce www.ceskavec.com


Sdílet

One Reply to “Neziskovka Člověk v tísni dostává z veřejných rozpočtů ročně neuvěřitelné sumy”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *