Zahraniční korporace uzavírají sociální výtahy. Předzvěst ekonomického úpadku

Sdílet

Když na začátku 90. let přišly do naší země nadnárodní korporace, tak se staraly pouze o business. A podle toho si najímaly i zaměstnance. „Umíš tu práci, dokážeš to dělat lépe než ostatní? Tak nás nic dalšího nezajímá,“ bylo jejich motto. Nikdo se u pohovorů neptal na politické názory, na členství ve studentských organizacích. Jediné co korporace zajímalo, byl tržní podíl a zisk.  Proto v nich také udělalo kariéru mnoho exponentů komunistického režimu, korporacím členství v KSČ, nebo dokonce StB nijak nevadilo. Hlavní slovo v korporaci měl vždy obchodní ředitel a generální ředitel. Na personalisty a jim podobné kolegy většina firmy pohlížela s despektem

To se ale začalo měnit zhruba před 15 let. Najednou se personální ředitelé stali de facto vládci firmy spolu s různými řediteli pro „korporátní záležitosti“. Najednou se u přijímacích pohovorů začaly hodnotit politické názory uchazečů o zaměstnání, jejich členství se studentských a společenských organizací a odborná způsobilost se začala odsouvat do pozadí.

Pár příkladů.

Velká nadnárodní korporace působící v oblasti kosmetiky, dnes upřednostňuje uchazeče, kteří byli členy studentské organizace AIESEC ( ta je obdobou předlistopadového SSM, nebo Konsomolu). Kdo nebyl její členem, nemá de facto šanci získat u korporace zaměstnání a je jedno, jak schopný a pracovitý je.

Významná pojišťovna zase jmenovala do vedení nového manažera, který byl v minulosti opakovaně neúspěšný (dokonce byl z jednoho zaměstnání pro špatné pracovní výsledky propuštěn), kvůli jeho „správným“ názorů, na imigraci, menšiny a gaye. Onen manažer je pro diversitu, pro „manželství“ pro gaye a podporuje imigraci veřejnými prohlášeními. (máme potvrzeno z interních zdrojů)

Nedávno nás informoval zaměstnanec jedné významné zahraniční pivovarnické korporace, že jeho zaměstnavatel před časem odmítnul zaměstnat na významný post odborně vysoce kompetentního manažera, kvůli politickým názorům jeho rodiny.

Nebyl jsi v AIESEC (novodobé SSM)? tak to máš smůlu hochu….

Takových příkladů by se dala jistě najít celá řada. Včetně propuštění ze zaměstnání pro „nesprávné“ názory.

Mnohým pamětníkům to asi připomíná socialismus, kdy nadané děti nemohly jít studovat kvůli původu, či názorům jejich rodičů. A budou mít pravdu, jen to tentokrát přichází z jiné světové strany.

Pozoruhodné je, že to majitelům korporací nevadí. Vždyť takto jim musí významně poklesnout kvalita vedoucích kádrů a tedy i kvalita rozvoje a řízení korporace. Přesto jim to nejenom nevadí, ale dokonce to podporují.

Každopádně vzhledem k významné dominanci nadnárodních korporací na naší ekonomiku, se jedná o velmi nebezpečný trend. Pokud se uzavřou sociální výtahy a možnost přístupu k vedoucím postům bude pouze na základě bud původu, genderové orientace, nebo politických názorů, pak logicky musí následovat ekonomický pokles a stagnace. To přece známe ze socialismu a od jeho nomenklaturních kádrů, které ekonomiku nedokázaly efektivně řídit a přivedly jí ke stagnaci. Je historicky prokázáno, že nejnadanější děti se nerodí v rodinách nomenklaturních kádrů se správnými názory. Spíš naopak.

To rozhodně není v zájmu českých občanů a naší země a je tedy žádoucí vliv korporací významně omezit!

J.V a T.M.


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *