Atentáty na Srí Lance. Kdo je v pozadí? Na „islamisty“ to nevypadá

Sdílet

Velikonoční víkend byl ve znamení masivních útoků na křesťanské kostely a luxusní hotely na Srí Lance (dříve Cejlon). Po prvotních trapných oznámeních některých „novinářů, že se jedná o útok radikální „buddhistů“, se mediální mainstream ustálil na tvrzení, že jde o útoky islamistů. Provést je měla dříve neznámá teroristická organizace Tauhíd džamáate, která údajně byla podporována ze zahraničí.

To by se hodilo do oficiálního obrazu „zlých islamistů“, kteří terorizují celý svět. Jenže to neodpovídá na otázku, proč by to dělali zrovna na Srí Lance. Srí Lanka je totiž dominantně buddhistická země. Budhisté tvoří ca 70 procent obyvatelstva. Druhé největší náboženství je hinduismus s ca 12 procenty. Až třetí jsou muslimové s 9,7 procenty a až 4 čtvrtí jsou křesťané se 7,4 procenty obyvatel ostrova.

Proč by tedy muslimové útočili na náboženskou skupinu, která je v dané zemi zcela minoritní a bez podílu na moci? Navíc na Srí Lance k žádným náboženským třenicím mezi muslimy a křestany nikdy nedocházelo! Stejně tak nám není jasné, proč by si k útoku islamisté vybrali zrovna Srí Lanku a né třeba Švédsko, Francii, Německo, Itálii, nebo USA apod? Vždyť mnohem snadnější by pro islamisty bylo zorganizovat podobný útok v muslimské Malajsii, či Indonésii. Dále nás musí zajímat: jaký by z toho islamisté na Srí Lance měli prospěch? Stejně tak neobstojí verze, že se jednalo o odvetu za útoky jistého bělocha na muslimy na Novém Zélandu. Proč by v odvetě islamisté útočili právě na nebílé křesťany na Srí Lance? Příliš mnoho otázek a málo věrohodných odpovědí.

Proto se nelze brát oficiální verzi jako jedinou možnou. Otázkou je, kdo a proč by podobnou akci zorganizoval a jaký by z ní mohl mít prospěch. Na „islamisty“ to ale ve skutečnosti moc neukazuje.

Zde se dostáváme k paradoxu některých „islamobijců“. Pokud lze ukázat u nějakého hanebného činu na muslimy, tak vždy budou tvrdit, že je to součást muslimského plánu na ovládnutí světa. Když ale úplně stejně relevantně můžete ukázat na jiné „vyvolané“ menšiny, pak se vždy jedná o „konspirace“.


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *