V reakci na rasistický útok ve škole uspořádala Romea protestní pracovní sobotu. Jak dopadla účast dalších privilegovaných a vyvolených menšin?

Sdílet

Nedávný rasistický útok na malého Roma v české škole vyvolal ostrou reakci neziskových organizací. Malý Rom sice ve škole dělal potíže, napadal spolužáky i pedagogy a když si to jeden nenechal líbit a bránil se, tak vedení školy raději preventivně zavolalo záchranku a také rodičům. Rodiče malého Roma byli naštěstí doma. Na sociálku si chodí pro dávky vždy až poslední čtvrtek v měsíci a místní místní vietnamská večerka byla rovněž zavřená, protože majitel musel dojet pro novou várku pervitinu. Otec Jožo a máma Lucinda se tak mohli dostavit do školy a na místě to všem zkusit fyzicky vysvětlit. Řediteli školy, záchranářům i učiteli. Však má otec Jožo letité zkušenosti z cikánských oslav a nezbytných bitek. Škola zavolala policii a ta rozpálenou romskou rodinu zpacifikovala.

Jenže rasismus to byl, ne že ne! Prapor odporu se rozhodla pozvednou nezisková organizace Romea, která je placená z peněz pracujících gadžů. Rozhodla se uspořádat protestní pracovní sobotu. K účasti vyzvala i ostatní neziskové a zájmové organizace zastupující privilegované menšiny. Výtěžek měl být věnován na boj proti českému rasismu.

Všechny oslavené organizace účast přislíbili, stejně jako členové vlády, kteří k nim patří.

Jak to nakonec dopadlo? Mluvčí Romea Fero Lakatoš oznámil, že se všechny neziskové organizace a členové vlády omluvili. Zástupci LGBT++P komunity informovali mailem Romeu, že sobota je pro gay komunitu významný den. „Naši členové se celý den připravují na sobotní gay rychlo-seznamky a musí proto odpočívat. Pedofilové zase mají po školním týdnu volno“.. Podobně odpověděla Federace židovských obcí, „V sobotu slavíme my Židové posvátný šábes a B. nám zakázal pracovat až do východu prvních 3 hvězd“. Omluvit se musela i muslimská obec. „V pátek jsme měli velkou modlitbu a většina našich členů v sobotu střízliví“. Nepřišel ani zástupce vietnamské komunity se slovy „V sobotu vždy vaříme na celý týden dopředu, „nemáme čas“, ale kdyby měli zájemci chuť, dodáme hned nové zboží za výhodné ceny a děti „nediskriminujeme“. Omluvili se i členové vlády. ten se chystá do gay klubu, ta drží šábes, jiný má rande s novým přítelem atd…. Dostavili se tak pouze 2 Piráti a jeden člen ODS a na otázku, zda umějí nějakou práci odpověděli. „Ano, odsuzovat nenávist a psát oslavné články o EU a USA“.

Zkrátka protestní pracovní sobota se omezila na tiskové prohlášení a žádost o nové dotace a granty na boj proti rasismu.

Eržika Horvátová pro českou věc


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *