Nejenom Izrael, ale i Řecko nakoupí stíhačky F35 mnohem levněji než „česká vláda“. A co Rumunsko? Jde o obří korupci, či lokajskou poslušnost? Kde si politici postaví vilky na důchod? Na Floridě, na Kanárech nebo u Galilejského jezera?

Sdílet

Před časem se ukázalo, že Izrael si pořídil stejné stíhačky F35 jako ČR jen za téměř poloviční cenu. Okamžitě se ozval ukřivděný kvikot „české“ vlády, že to není pravda a že nelze srovnávat dvě zakázky. Jenže se ukazuje, že i ostatní země nakupují stejné stíhačky mnohem levněji než duo Černochová-Fiala.

Naposledy Řecko. To podepsalo kontrakt na 20 stíhaček F35 v hodnotě 3,5 mld. UDS, to je podle aktuálního kurzu necelých 79 mld Kč. Porovnejme to českou cenou. ta činí neuvěřitelných 150 mld kč a stíhačky ČSA dostane až za 10 let. Podle ministryně Černochové přímo na stíhačky půjde „jen“ 106 mld. Kč. (moc se jí věřit sice nedá, ale vyjděme z jejích čísel)

Když si to tedy přepočteme na kus, pak Řekové zaplatí za stejný letoun 3,95 mld kč a ČR 4,42 mld. kč. Otázkou je tedy proč bude ČSA platit za stejnou věc o neuvěřitelných 500 mil kč víc! Nakonec to bude určitě mnohem víc, protože se nenápadně zdraží, jak už to tak bývá.

Jde o obří korupci, nebo lokajskou podřízenost zahraničním pánům? Nejspíš je to kombinace obého a bude zajímavé sledovat, kde si zainteresovaní politici plánují postavit „domek“ na stáří?

Bude to Florida, Kanáry, nebo snad u Galilejského jezera?

Opozice z SPD už začíná mluvit o tom, že výrazně levněji nakoupí stejná letadla i Rumunsko…

Češi by si každopádně měli tahle čísla a s nimi spojené tváře dobře pamatovat a jednou celý podivný nákup řádně vyšetřit!

Mike Donák, Texas, USA


Sdílet

One Reply to “Nejenom Izrael, ale i Řecko nakoupí stíhačky F35 mnohem levněji než „česká vláda“. A co Rumunsko? Jde o obří korupci, či lokajskou poslušnost? Kde si politici postaví vilky na důchod? Na Floridě, na Kanárech nebo u Galilejského jezera?”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *