Kde se vzala dnešní česká vlajka? Kdo přidal modrý klín?

Sdílet

Kde se vzala současná česká vlajka?

Polská vlajka je kopií vlajky českého království, kterou zavedli Přemyslovci. Červený pruh dole, bílý nahoře, poměr stran 2:3 a vlajku adoptovali za Přemyslovců i Poláci. Je to vlajka českého národa, jediná a skutečná vlajka. Jediný rozdíl od polské vlajky je v poměru stran vlajky. Polská vlajka má poměr stran 5:8, zatímco česká vlajka Přemyslovců má poměr stran 2:3. Stejný poměr má i současná vlajka ČR.

Od roku 1918 do roku 1920 měla ČSR právě vlajku českého království. Přidání modrého klínu proběhlo rozhodnutím Rady Pěti, komitétu TGM, v reakci na žádost Polska, aby Československo odlišilo svoji vlajku od té polské. Modrý klín symbolizuje klín zednářské zástěry jako symbol, že ČSR vznikla jako 1. židozednářská republika na světě. Hašlerův návrh, aby česká vlajka byla odlišena v horním bílém poli u žerďové strany červeným lvem s palcátem a štítem s Kalichem, nebylo odsouhlaseno, Masaryk to osobně zamítl. Namísto toho vlajka dostala mallet, zednářský zástěrový klín.

Pokud Češi chtějí opravdu obnovit svoji nezávislost a suverenitu, pak se musí rovněž vrátit ke své původní vlajce a barvám bílá a červená. Jinak nemají šanci. Jak praví moudrost: pod tímto praporem nezvítězíš….


Sdílet

3 Replies to “Kde se vzala dnešní česká vlajka? Kdo přidal modrý klín?

  1. 1993 – prečo si ČR neobnovila pôvodnú, českú? Inak, ten Hašlerov návrh bol totálne od veci, zamyslite sa, prečo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *