Zdravotnická turistika Ukrajinců za kvalitní a bezplatnou českou zdravotní péčí není nic nového, Vietnamci jí provozují již mnoho let

Sdílet

V posledních týdnech jsou česká a moravská zdravotnická zařízení zahlcena ukrajinskými pacienty. Mnohdy se nejedná o akutní péči, ale o dlouhodobá chronická opatření a mnohdy dokonce o zdravotní péči, kde léčba byla odkládána z důvodu nekvalitní/nedostatkové péče v jejich domovech. V mnoha případech se dokonce jedná o vysloveně turistiku za levným a kvalitním českým zdravotnictvím. Mnoho českých pacientů a občanů na to upozorňuje a oprávněně je to zlobí.

Jenže se nejedná o nějakou novinku. Třeba vietnamská komunita provozuje tuhle zdravotní turistiku a de facto zneužívá český sociální systém již mnoho let. Nejde jen o to, že se mnoho Vietnamců léčí za minimálních příspěvků do systému zdravotnického pojištění a že někteří se dokonce léčí na zdravotní pojištění jiné osoby. (Máme u nás v nemocnici Vietnamce, který má skoro všechny choroby včetně takových, které mít současně nemůže – jako hyper a hypo tenzi!).

Vietnamci si dokonce velmi často přivážejí do ČR chronicky nemocné příbuzné, které tu fiktivně zaměstnají a odvádějí za ně minimální příspěvek zdravotní pojišťovně a pak je české nemocnice musí léčit velmi nákladnou léčbou, kterou dotuje český pojištěnec, na kterého navíc pak nezbývá volné místo.

Příkladem jsou pacienti s chronickým renálním selháním, kteří vyžadují dialyzační léčbu. Ta u jednoho pacienta stojí zhruba 1 mil. kč a přivezený Vietnamec přispívá z toho 30 tisíc kč a ten rozdíl 970 tisíc kč platí domácí Češi. Takových případů znám já od kolegů z nefrologie několik. Dalším oblíbeným důvodem zdravotní turistiky jsou kardio potíže, nebo hepatologiká onemocnění jater.

K Vietnamcům se podobným způsobem přidávají i muslimové ze zemí Magrebu. Všichni o tom ví, včetně zainteresovaných politiků, nikdo si ale netroufne na to veřejně poukázat, natož to řešit! Asi se bojí obvinění z nenávisti a rasismu, což znamená vyhození z práce a existenční problémy.

prometheus

Vzkaz redakce: Rádi zveřejníme i zajímavé příspěvky ve slovenštině. V případě zájmu je posílejte na mail redakce (zavináč) ceskavec.com


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *