Západ Ukrajinu po roce 2014 ohromným způsobem zadlužil, i nynější pomoc je pouze ve formě půjček. Zdarma posílají zbraně a pomoc pouze státy jako ČR, Polsko, Slovensko…

Sdílet

Ukrajina se stala po majdanovém převratu v roce 2014 nejchudší zemí v Evropě s HDP na hlavu pouze 3450 USD (rok 2020). Dokonce i Albánie má HDP na hlavu skoro dvojnásobný 5210USD. Pravdou je, že Ukrajina byla okrádána tamějšími oligarchy a politiky hned od svého vzniku v roce 1992.

Jedním z důvodů obecně rozšířené chudoby na Ukrajině byla i soustava půjček ze strany západních zemí, bank a investičních fondů. Tyto půjčky po roce 2014 dosáhly 61 miliard a tvoří neuvěřitelnou 1/3 celkového výkonu ukrajinské ekonomiky. Úroky často dosahují i neuvěřitelných 25% ročně. Země je tak dluhy zcela decimována a na dálku ovládána. Výsledkem je zbídačené obyvatelstvo, které masově opouštělo a opouští zemi z ekonomických důvodů. V zemi sice vznikla velmi úzká vrstva pohádkově bohatých oligarchů a státních úředníků, kteří mají v zahraničí ukryto obrovské bohatství (včetně současného prezidenta Zielenského), ale zbytek obyvatelstva živoří a žije z peněz posílaných příbuznými ze zahraničí.

V současné době, kdy ukrajinský režim bojuje s ruskou armádou, se ale nic nezměnilo. I nadále je západní pomoc poskytována ve formě půjček. Funguje to takto, my Ukrajině posíláme zbraně, které si Ukrajina vlastně kupuje za půjčku, kterou si od nás vzala. Zdarma jsou pouze dodávky od zemí jako ČR, Slovensko, či Polsko.

Ukrajina také musí nadále splácet i nyní veškeré úroky z dříve přijatých půjček. Jak to bude dělat, když prezident Zielenski nedávno zrušil veškeré daně, je opravdu záhadou.

Západ v tomhle má dlouholetou tradici. „Bojujte a umírejte za naše zájmy, ale i na to si od nás musíte půjčit“. Stačí si vzpomenout na situaci českých vojáků ve Velké Británii, kteří statečně bojovali při obraně VB, ale česká vláda si musela tehdy na jejich veškeré vybavení a vyzbrojení musela půjčit.

Jedná se tak vlastně o jakousi formu kolonizace a otroctví prostřednictvím nesplatitelných dluhů. O tom ostatně píše již židovské Tora (starý zákon), kde se píše, že „cizímu budeš půjčovat na úrok“ (myšleno nežidům). Jasno v tom má rovněž židovský talmud, který bezúročné půjčky gojům přímo zakazuje.

Jasné je, že současný konflikt již dříve rozvrácenou ekonomiku zcela zničí, protože budou potřeba obrovské prostředky na obnovu zničené infrastruktury. Varianty mají Ukrajinci pouze 2 . pokračovat ve spirále nesplatitelných dluhů, nebo uvažovat o nějaké formě spojení s Ruskem, které by bud dluhy převzalo, nebo by je prohlásilo za neplatné (právní podklad by to mělo, protože převrat v roce 2014 byl nelegitimní) a jedinými nástupci Ukrajiny jsou odtržené republiky DLR a LLR.

Je také pochopitelné, že většina uprchlíků se na Ukrajinu chtít zpátky vrátit nebude a bude chtít žit v ČR (Polsku, Německu atd.), které jim nabízí velmi pěkné sociální dávky. Co s nimi ale bude česká vláda dělat? Zničí kvůli nim i vlastní zemi?

Budu pro Vás sledovat, jak to dopadne.

Joe Nowak, Chicago, USA


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *