V Holandsku už nebudou mít „židovské sušenky“, místní židovská komunita je prý překvapená

Sdílet

Holandský výrobce sušenek Patisserie Pater oznámil na svém webu, že přestane prodávat tradiční sušenky pod jménem jodenkoeken „židovské sušenky“ a přejmenuje je na “odekoeken” (ode sušenky). Cílem výrobce je, aby sušenky byly více inkluzivní, protože současné jméno je „sensitivní“. Jak tento název v 19. století vlastně vznikl, není přitom jasné a vedou se o tom spory.

Informace údajně překvapila členy holandské židovské komunity. Mnozí to oceňují, ale prý to nebylo nutné. Židé se tím prý necítili dotčeni. Mnozí členové židovské komunity se dokonce cítí zklamání, konečně je prý něco pěkného nazváno po Židech a firma to sama zruší.

Židovské organizace si ale v roce 2005 stěžovaly na znovu uvedení levných bonbonů judenvet (židovský tuk) a tak musel výrobce tehdy jejich jméno změnit na „chest honey“. Židovští aktivisté také hráli významnou roli při změně názvu tradičních „indiánků“ zvaných negerzoen (negrovský polibek).

Je to trochu paradox, protože byli to právě židovští intelektuálové sdružení kolem tzv. „frankfurtské školy“, kteří přišli s teorií „kulturního marxismu – neomarxismu“, ze kterého všechny tyhle šílené politiko korektní nápady vycházejí.

Peter Pan, Amsterodam


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *