„Na holocaustu se podílelo i mnoho Židů“, prohlásil litevský poslanec na den holocaustu. Židovské organizace šílí

Sdílet

Mezi zločinci, kteří se podíleli na holocaustu bylo i mnoho Židů. Především v židovských správách ghett“, prohlásil litevský poslanec Valdas Rakutis v řeči při příležitosti vzpomínkového dne holocaustu (27. ledna). “ Musíme jména těchto lidí nahlas říci a pokusit se, aby jsme již takové lidi nikdy neměli“, dodal Rakutis. Podle jeho názoru se tehdejší litevští kolaboranti Kazys Škirpa a Jonas Noreika nepodíleli na vyvraždění 95% litevských Židů.

To vyvolalo ostrou rekci mezí židovskými organizacemi, které okamžitě začaly požadovat poslancovo odvolání z výboru pro národní paměť. Kritiku připojil i americký velvyslanec Robert Gilchrist.

Vztahy mezi místními Litevci a Židy byly historicky často velmi napjaté. Hlavní příčinou byla obvykle židovská lichva, prodej místních dívek do otroctví židovskými otrokáři a podpora alkoholismu mezi místními zemědělci. Rovněž sovětský socialismus byl pro Litevce spojen s židovskými revolucionáři, kdy mnoho z nich se podílelo na sovětské fyzické litevských elit v letech 1939-1941. Litva patřila k významnému centru židovského okultismu (především studia kabaly) a pocházelo odsud i mnoho významných ortodoxních rabínů. Po vpádu německých nacistů do SSSR došlo v litevských městech k řadě pogromů. Ty byly často prováděny místním obyvatelstvem za podpory nacistických jednotek, které obvykle pogrom vyprovokovaly. Velkou část litevských Židů zlikvidovaly jednotky Einsatzgruppe A a zbytek místní koncentrační tábory a ghetta. Podle oficiálních údajů zahynulo za druhé světové války 190 000 litevských Židů.

Sára Stein, NYC, USA


Sdílet

One Reply to “„Na holocaustu se podílelo i mnoho Židů“, prohlásil litevský poslanec na den holocaustu. Židovské organizace šílí”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *