Pařížská opera vyřadí z repertoáru nejslavnější balety „Louskáček, Labutí jezero a Chrámovou tanečnici“. Prý podporují bílou nadřazenost

Sdílet

Nový ředitel Pařížské opery Alexander Neef se rozhodl vyřadit z repertoáru souboru několik nejznámějších baletních představení. Jedná se o Labutí jezero od P.I. Čajkovského, které mělo první premiéru v roce 1877, dále Louskáček rovněž od Čajkovského a ještě „Chrámovou tanečnici“ (La Bayadère) od L. Minkuse. Jedná se tradiční balety, které patří k tomu nejznámějšímu, co baletní svět zná. Podle nového ředitele Neefa, prý uvedená díla podporují bílou nadřazenost a proti té je potřeba bojovat.

Jak podporuje bílou nadřazenost Labutí jezero, pohádkový příběh, který pojednává o hodné princezně Odettě, kterou zaklel zlý čaroděj Rudovous (někdy označován také jako von Rotbart) do labutě? Tu si zamiluje princ a slíbí jí lásku. Ale na oslavu princových narozenin přijde Rudovous se svou dcerou Odílií, které přičaroval podobu Odetty. Princ ji nepozná, myslí si, že to je jeho láska a tak si ji vezme.

Různá nastudování baletu se liší svým závěrem. V některých Odetta zemře z nešťastné lásky, v jiných nastudováních spolu nešťastní milenci utonou, v dalších princ Odettu zachrání a všechno dobře dopadne. Podobně pohádkový děj má Louskáček.

Čím chce ten bláznivý ředitel tuhle vrcholnou baletní tvorbou nahradit? Křepčením černochů, nebo muslimů na scéně? Nebo bitkou Antifáků a Black lives matter s policií?

Opera prý rovněž začne prosazovat větší diverzitu. Rozuměj zaměstnávat umělce na základě barvy (nebílé) pleti, nikoliv schopností a talentu. To bude úžasné, až se po scéně budou prohánět otylé černošky, místo štíhlých ruských, nebo francouzských balerín.

Je nepochopitelné, že zřizovatel opery něco podobného vůbec dovolí! Takové antikulturní šílence je potřeba hnát holí a ne je jmenovat ředitelem!

Nebo je snad za tím politika, že se jedná o klasické ruské balety? V dnešní třeštící době to bohužel není vyloučeno.

Ludmila K., milovnice opery


Sdílet

One Reply to “Pařížská opera vyřadí z repertoáru nejslavnější balety „Louskáček, Labutí jezero a Chrámovou tanečnici“. Prý podporují bílou nadřazenost”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *