Většina studentů sociálních věd je proti svobodě slova. Německý výzkum přinesl překvapivé závěry

Sdílet

Němečtí výzkumníci v oblasti sociálních věd Matthias Revers a Richard Traunmüller provedli rozsáhlé zkoumání názorů na svobodu slova a názoru mezi německými studenty ( „Kölner Zeitschrift für Soziologie und Sozialpsychologie“ . Band72, Ausgabe3, September 2020). Jednalo se o rozsáhlý vzorek 1000 studentů. Skoro polovina z nich vyjádřila názor, že by nemělo být dovoleno vystupovat řečníků s neschváleným názorem na islám, pohlaví a imigraci. Ještě vyšší je počet studentů, kteří by podobným lidem nedovolili na univerzitách vyučovat. Jedna třetina studentů by vyřadila knihy podobných autorů z knihoven a zakázala jejich publikování. Podobné názory jednoznačně převažovaly mezi studenty sociálních věd jako sociologie, politologie, genderová studia, mezinárodní vztahy atd. Většina z těchto studentů se sama označila za levicové studenty (v neomarxistickém smyslu slova).

Univerzity již dávno nejsou místem svobody a termín „akademické svobody“ je zcela prázdný a zbytečný. Na evropských univerzitách již žádná svoboda slova dávno nepanuje a ty české a slovenské nejsou výjimkou.

Moudrého člověka to ale nepřekvapí. Tyhle společenské pavědy (sociologie budiž odstrašující případ) přece někdo záměrně vymyslel, někdo je začal podporovat a prosazovat a zavádět na univerzitách. Kdo byl ten někdo? Odváží se někdo na něj konečně ukázat prstem?!

Akademik


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *