Středočeská Březnice má na 3500 obyvatel 6 vietnamských provozoven. Jejich zákazníci jsou hlavně děti a středoškolská mládež

Sdílet

Březnice je městys ve středních Čechách, který má asi 3500 obyvatel. Reálně jich tu ale žije mnohem méně, protože řada místní pracuje, nebo studuje v Praze a de facto tam i trvale žije.

O to větší překvapení pro nás bylo při víkendové návštěvě zjištění, že v městečku jsou nejméně 4 vietnamské večerky, jedna vietnamská restaurace a pak jakýsi vietnamský obchod s levným oblečením. Přitom město má 2 supermarkety (oba jsou ve snadné dochozí vzdálenosti ze všech koutů městečka) a jeden má dokonce otevřeno až do 20 00 hodin. Ostatně po 19. hodině nepotkáte většinou na ulici ani nohu a to včetně pěkného náměstí. Ptali jsme se tedy místních přátel, jak se mohou oni Vietnamci uživit. Prý jejich hlavní zákazníci jsou školní a středoškolská mládež, která si tam kupuje alkohol, cigarety, trávu a občas i něco tvrdšího (myšleno perník – pervitin). Z prodeje (respektive přeprodeje) potravin se uživit tyhle večerky nemohou. Místní potraviny nakupují hlavně v Penny marketu (tam pečivo a zeleninu nakupují ráno i vietnamští večerkáři), nebo si dojedou nakoupit do nedaleké Příbrami. Stejné je to i s tou vietnamskou restaurací.

Vietnamci si sice údajně „nikoho nevšímají“, jen konzumace drog mezi místními dětmi a mládeží jde od jejich příchodu stále nahoru. Je to zvláštní, členové české vlády sice oficiálně prohlašují, že vietnamská komunita je bezpečnostní riziko prvního řádu, ale nezdá se, že by to chtěla nějak řešit. Dokonce se ukazuje, že se děje přesný opak. Počet zadržených a odsouzených Vietnamců za drogové trestné činy v posledních letech prudce klesá. Ministr vnitra Hamáček si tak jistě může odškrtnout kolonku „boj proti předsudkům a rasismu“. To je přece mnohem důležitější v tom krásném novém, multikulturním světě než zničené životy mladých českých narkomanů a jejich rodin. Jen by to měl někdo vysvětlit rodičům těch dnes již stovek tisíc českých uživatelů drog, které zásobuje především vietnamská komunita právě prostřednictvím večerek, restaurací a tržnic. V ČR je aktuálně asi 100 000 Vietnamců (řada nelegálně) a v nějaké trestné činnosti je podle ministra Zaorálka zapojena celá vietnamská komunita.

Freekulin


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *