Černý hráč basketbalu kritizoval Rothschildy, teď musí provádět veřejnou sebekritiku

Sdílet

Bývalý hráč americké NBA S. Jackson napsal na instagram následující tweet: Do you know who the Rothschilds are? They control all the banks, they own all the banks,” (Víte kdo jsou Rithschildové? Ti kontrolují všechny banky, vlastní všechny banky). To okamžitě vyvolalo pozdvižení mezi židovskými organizacemi a majiteli klubů NBA. Proto musel Jackson okamžitě provést veřejnou sebekritiku a to dokonce při online streamovém vysílání s rabínem Davidem Wolpem z Los Angeles. Jackson se veřejně vyznal z omylu a zažitých stereotypů. Prý je to stejné, jako kdyby řekl, že všichni černoši jsou gangsteři.

Jackson ale asi bude pěkný „troublemaker“. Pár dnů předtím podpořil jiného černého sportovce a hráče amerického fotbalu DeSeana Jacksona (nejsou příbuzní). Ten napsal, že bílí Židé pracují na vydírání Ameriky a že A. Hitler měl pravdu. (white Jews” work to “blackmail” and “extort” America and that Adolf Hitler “was right.”). Z toho bylo teprve pozdvižení. Jedna menšina veřejně kritizuje jinou?!

To by se u nás doma ve staré vlasti stát nemohlo. Tam by již dotyčný výtečník čelil několika obviněním z nenávisti, antisemitismu, popírání holocaustu, rasismus… Řada etnických Čechů se o tom již mohla přesvědčit za zcela bezvýznamné výroky na adresu Židů (či jiných vyvolených menšin) a událostí z jejich historie. Jenže zde v Americe je zatím stále problém v ústavě. Ta tady stále ještě garantuje svobodu slova a tak dotyčné zatím nelze trestně stíhat jako v ČR. Ona formálně něco podobného garantuje i česká ústava, ale kreativní justice a politické elity si s tím hravě poradily. Jak to říkal Voltaire? „Když chceš vědět, kdo ti vládne, podívej se, koho nesmíš kritizovat“.

Sára S. NYC, USA


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *