Památník v Osvětimi má kvůli koronaviru finanční potíže a žádá o pomoc. Mezitím se opět snížil počet jeho obětí, z původních 4 milionů na pouze 1.1 milionů

Sdílet

Koronavirová krize zasáhla mnohé firmy a instituce. Nevyhnula se ani památníku v Osvětimi, který žádá veřejnost o příspěvky na vzdělávací projekty. Rozpočet na tento rok se podle vedení památníků prý zcela zhroutil kvůli uzavření v rámci karantény. Tím ale vypadl i příjem ze vstupného, prodeje knih a vzdělávacích materiálů. Loni památník navštívilo 12.3 mil osob, často školní výpravy a rozpočet památníku činil asi 24 milionů dolarů.

Při té příležitosti informoval izraelský tisk o zajímavé novince. Došlo k dalšímu poklesu oficiálního počtu obětí zavražděných v Osvětimi. Z původních 4 milionů zavražděných osob, to pokleslo v roce 1990 na 1.5 milionu a nyní to má být po další revizi směrem dolů „jen“ 1.1 zavražděných. Podle oficiálních dokumentů byla většina zavražděných židovského původu, ale svoji smrt zde našli i Cikáni a příslušníci dalších národů.

Českým čtenářům doporučuji podobná čísla veřejně nediskutovat. U nás doma se veřejnou diskuzí na toto téma vystavujete hrozbě trestního stíhání za „popírání holocaustu“. Co je dovoleno psát židovským novinám, není dovoleno říkat a psát běžným Čechům v jejich „Česku“! Třeba jednou svobodu slova zase získáme, ale ještě nás čeká hodně práce!

Sára S. New York, USA


Sdílet

One Reply to “Památník v Osvětimi má kvůli koronaviru finanční potíže a žádá o pomoc. Mezitím se opět snížil počet jeho obětí, z původních 4 milionů na pouze 1.1 milionů”

  1. Zajímavé je, ze ty oběti z Osvětimi (1.1 místo původních 4) nikde nechybí, celkové číslo je stále 6….

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *