20% Britů věří, že koronavirus je židovské spiknutí s cílem rozvrátit ekonomiku a vydělat na tom

Sdílet

Britská univerzita v Oxfordu provedla studii, kde zkoumala vliv koronavirové pendemie a následných vládních opatření (karantény) na názory britské veřejnosti. Podle vedoucího studie Daniela Freemana se ukázalo, že každý 5-tý Brit (20 procent) věří, že koronavirová epidemie byla uměle vyvolána Židy. Cílem židovského spiknutí má být podle dotazovaných skutečnost, že Židé chtějí rozvrátit ekonomiku a finančně na tom vydělat.

Výzkumníci rovněž zjistili, že lidé, kteří získávají informace pouze z oficiálních medií jako BBC, jsou méně náchylní k podobným názorům (tzv. konspiračním teoriím). Naopak největší tendenci k podobným názorům mají ti, kteří sledují alternativní media a baví se o podobných tématech s přáteli.

Podobné názory nejsou v britské společnosti nic nového. Před časem (březen 2020) zjistila neziskovka Hope not Hate (naděje, nikoliv nenávist), že 13% Britů si myslí, že Židé ovládají všechny banky a 38% Britů to nevylučuje. Oxfordští vědci jsou výsledky znepokojeni, prý v době, kdy potřebujeme kolektivní odpověď na pandemii, tak se tu šíří nedůvěra veřejnosti k oficiálním názorům a opatřením. Chtějí pokračovat ve zkoumání a začít pracovat na opatřeních, jak podobné trendy zvrátit.

Znepokojeny jsou rovněž židovské organizace, podle který antisemitismus je hluboce zakořeněn v britské společnosti.

Jak budou vypadat ona opatření k boji proti víře Britů v neoficiální názory? Bude to zase cenzura a masová indoktrinace a policejní represe jako dosud?

Robin Hood


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *