Starosta Řeporyj Pavel Novotný staví pomník jednotkám Vlasovců. Židovské organizace a občanští aktivisté najednou mlčí. Proč nejsou stejně tolerantní v případě etnických Čechů?

Sdílet

O pomníku jednotkám tzv. „Vlasovců“ prosazeným a realizovaným starostou a dnes nejznámějším politikem ODS P. Novotným bylo již napsáno mnoho. Stejně jako o historii „Ruské osvobozenecké armády“ (ROA) generála Vlasova. Známo je i zapojení jednotek části dezertérů ROA pod velením generála Buňačenka a jeho mužů během Pražského povstání (Vlasov jim pomoc Praze výslovně zakázal). Méně známo je, co vlastně byli Buňačenkovi muži zač. Nešlo zdaleka pouze o zoufalé zajaté vojáky Rudé armády. Do jeho jednotek byla mimo jiné začleněna tzv. Kaminského brigáda, která se aktivně účastnila teroru proti civilnímu obyvatelstvu, včetně Židů. Její nejznámější „válečný akt“ bylo aktivní zapojení do potlačení povstání ve Varšavě. Zde se Kaminského muži zapojili především do vraždění civilního obyvatelstva, znásilňování, rabování a loupení. Sám Kaminski byl proto později Němci za loupení a krádeže zastřelen. Tihle hrdlořezové s litry krve na rukách „údajně osvobodili“ Prahu od svých chlebodárců německých nacistů?!

Jedna věc je nepochopitelná, proč k celé záležitosti mlčí místní židovské organizace? Ty jsou jinak velmi citlivé na jakékoliv oslavy válečných zločinců, kteří se aktivně podíleli na židovském holokaustu, což jednotky ROA a RONA dělaly! Stejně tak jim vadí vydávání knih s antisemitskou tématikou (což do určité míry chápu, ale já bych přesto ctil svobodu slova), či požadavky některých českých politiků, historiků a občanů na otevřené zkoumání některých událostí 2. světové války (což nechápu). Najednou ale mlčí! Proč? Mlčí nejenom Federace židovských obcí, která se jinak vyjadřuje k mnoha událostem, včetně toho, kdo smí, nebo nesmí sedět v orgánech veřejnoprávních medií, mlčí ale i Židovská liberální unie, mlčí také Bnej Izrael rabína Bohbota.

Stejně nepochopitelně mlčí „občanští aktivisté“ jako Klára Kalibová, Jan Cemper a další. Ti jindy hbitě píší udání na policii, státní zastupitelství, obíhají politiky a média. Tentokrát po nich není ani vidu, ani slechu.

Je to tím, že o tom ještě neslyšeli? Nebo tím, že starosta Pavel Novotný je židovského původu (sám se tím veřejně chlubil) a proto ho nechtějí kritizovat? Nebo je to součást nějaké širší geopolitické hry? Nebo snad vadí neortodoxní názory na holokaust (nejenom jeho popírání!) a druhou světovou válku jen tehdy, když je říká někdo jiný, než etničtí Židé jako pan Novotný? Nebo jim najednou oslavování nacistů a jejich pomocníků vlastně vůbec nevadí?

Mlčení židovských organizací k téhle nechutné události vyvolává zbytečné spekulace. Pokud budou tolerovat oslavy spojenců nacistických hrdlořezů, tak by se jim to mohlo později zle vymstít. Mají s tím snad již dostatečnou historickou zkušenost. Stejně trapné je i mlčení „občanských aktivistů“. Občanští aktivisté se pak nemohou divit, že jimi česká veřejnost pohrdá jako protičeskými kolaboranty a protinárodními rozvratníky.

Je poněkud komické, že se kritika Pavla Novotného za tenhle hanebný akt ozývá především z řad skutečných českých vlastenců, které mnozí tak rádi označují za „neonacisty, rasisty a antisemity“.

Joe Kolach, Texas, USA

Článek nemusí vyjadřovat názor redakce


Sdílet

3 Replies to “Starosta Řeporyj Pavel Novotný staví pomník jednotkám Vlasovců. Židovské organizace a občanští aktivisté najednou mlčí. Proč nejsou stejně tolerantní v případě etnických Čechů?

Comments are closed.