Holandský král se omluvil za svojí babičku a její chování za 2. světové války. O utrpení Židů ve vysílání za války mluvila je 3 krát

Sdílet

Holandský král Willem-Alexander se omluvil za chování své babičky královny Wilhelminy za 2. světové války. Ta během 48 rozhlasových vysílání z londýnského exilu zmínila utrpení Židů pouze 3 krát. Podle krále projevila vůči židovskému utrpení necitlivost. Královna Wilhelmina vládla 58 (1890 – 1948) a byla zatím nejdéle panující holandským monarchou.
Provokatér by se mohl ptát, zda to nebylo tím, že královna tehdy považovala holandské Židy za holandské občany a když se obracela k celému národu, tak se obracela i k nim. Ale to dnes není ta správná interpretace dějin a přístup k vyvoleným menšinám. Dnes se přece oficiálně musí připomínat především utrpení 6 milionů židovských obětí, 27 milionů Rusů a dalších národů bývalého SSSR, nebo 3 miliony Poláků jsou vedle toho přece naprosto bezvýznamné ztráty. Na ty ruské oběti druhé světové války je dnes dokonce dovoleno plivat. Jako by mezi těmi mrtvými byl nějaký rozdíl? Nezaslouží si snad všichni stejnou úctu?

Dutchman, Randstad


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *