Velmi vysoká nakažlivost koronaviru? Čísla z Uničova a Litovle ukazují něco jiného. Jak je to v tom vtipu?

Sdílet

V současné hysterii kolem pandemie koronaviru COVID 19 každý den slýchám, že virus je vysoce nakažlivý. Proto musíme mít ty karantény, nechat se očkovat vakcínou, kterou prý v Izraeli začali vyvíjet pře vypuknutím krize, ani nesmíme nikam cestovat.

Naštěstí máme k dispozici již první čísla, která nám mohou pomoci sestavit (byt nepřímo) určité hypotézy, jak to s tím virem doopravdy je.

Před časem byla vyhlášená úplná karanténa Litovelska a Uničova, ve které se ocitlo asi 24 000 osob. Oblast hlídala policie a armáda a nikdo jí nesměl opustit. Prvotní příčinou nákazy prý byla rodina (údajně z Uničova), která onemocněla na koronavirus po návratu z dovolené v Rakousku, ale před tím měla údajně 1000 možných kontaktů, kdy mohla předat nákazu. Jak rodiče, tak jejich děti.

Uničov má 11 415 obyvatel a na konci karantény měl 37 nakažených. Litovel má 9810 obyvatel a na konci karantény měla 79 nakažených.

Celkem tedy dohromady 108 nakažených. Přímé možnosti nákazy bylo údajně vystaveno 1000 osob. V uzavřené oblasti žije asi 24 000. Bohužel nemáme informace, zda všichni nakažení měli přímý kontakt s tou rodinou a byli v té potenciální tisícovce, či zda se jednalo o další ohniska nákazy.

Přesto když vezmu hypotézu (což není moc pravděpodobné) , že všichni nemocní byli z té tisícovky, pak by nákaza byla na úrovni 10 procent. Což je nižší průměr sezonních virových infekcí z hlediska přímého přenosu. Pokud by se ale jednalo pouze o Uničov v rámci té tisícovky, tak by nákaza byla pouze 3,7 procent! Na celý region je to pak pouze 0,45 procent!

Lidová tvořivost od sousedů

Navíc podle dostupných údajů měli všichni nakažení pouze lehký průběh nemoci a nikdo z nakažených nezemřel. To u běžné chřipky zdaleka tak není!

Porovnejte si to s každoroční chřipkou, kdy onemocní několik set tisíc lidí! Vyhlašuje někdo karanténu každý únor, kdy chripková epidemie obvykle začíná? Zakazuje lidem cestovat, stýkat se s příbuznými a přáteli?

Dostupná čísla vysokou nakažlivost COVID19 v tomto případě tedy rozhodně nepotvrdila!

Jak se říká v tom vtipu. Potká virus chřipky virus COVID 19. Chřipka se chlubí, „já mám mnohem vyšší úmrtnost“! COVID 19 odpoví, „já zas mnohem lepší PR“!

KPI, psáno pro server www.ceskavec.com


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *