Některé části Prahy se stávají zcela multikulturní. Nguyen, Nguyen, Chong, Mikolajko, Muhammad, Hoang… to jsou ti „noví Češi“?

Sdílet

Pracuji několik let v pobočce jedné zahraniční společnosti na Praze 3. Proti naší kanceláři jsou již pouze imigrantské obchody. Večerka, Pho restaurace, opět večerka, asijský obchod, pizza, zástavárna. Sice tu ještě přežívá nějaká česká hospoda a fotolaboratoř, ale to je jistě věc dočasná.

Jména majitelů: Nguyen, Tran, Nguyen, Chong, Mikolajko (ale dříve Muhammad a snad stále majitel), Hoang.

Večerka pana Nguyena. Z čeho vlastně žije? Kousek vedle je Tesco a Lidl.
Kdo a co asi nakupuje zde?

Stejně zajímavá otázka je, co a komu prodávají ty 2 večerky, když vedle je Tesco a kousek dál Lidl. Mají snad imigranti nějaký speciální obchodní model, že nepotřebují k provozování obchodu zákazníky? Vysvětlení nabízí kolega, který si tam chodí pro hulení, aby prý setřásl stres z práce. Prý mají připravené balíčky hned u kasy. Občas se tam prý večer potká i se zájemci o jiný „matroš“. Takže to vlastně je perfektní model. Drog chtivý narkoman uloupí náhradní pneumatiku, nebo mobil. Prodá ho v nedaleké imigrantské zastavárně a hned běží do vedlejší imigrantské večerky pro „matroš“, oblíbený obchodní model ve většině českých měst s asijskými podnikateli.

„Našel si mobil, nebo autorádio“ a potřebuješ peníze? Zastavárna pana Hoanga se přímo nabízí
Komu pak asi prodávají ty asijské potraviny?
Nabídku obchodů pro místní doplňuje nedaleký grow shop 🙂

Ale imigranti u nás přece žádní nejsou, že. Může mi někdo vysvětlit, jaké obohacení nám přináší zastavárna pana Hoanga?

Česká věc: jméno autora je redakci známo, ale z obavy o jeho zaměstnání ho po dohodě nezveřejňujeme. Ona ta liberální demokracie a korporátní kultura zahraničních firem přece jenom má o svobodných názorech představy podobné totalitním režimům, ale to asi nebude náhoda.

Aron G.


Sdílet

3 Replies to “Některé části Prahy se stávají zcela multikulturní. Nguyen, Nguyen, Chong, Mikolajko, Muhammad, Hoang… to jsou ti „noví Češi“?

    1. No jo, to je ta pracovitá a geniální skupina představující elitu české společnosti. Nepřipomíná mi to stejně nechutnou režimní propagandu o jiné protežované menšině??
      Miroslav Nožina, Filip Kraus: Kriminální sítě ve vietnamské diaspoře. Případ České republiky (2009)
      http://www.dokumenty-iir.cz/Nozina/Viet.pdf
      Miroslav Nožina, Filip Kraus: Bossové, vojáci a zrnka rýže. Vietnamské kriminální sítě v ČR a jejich mezinárodní dimenze (2012)
      http://www.dokumenty-iir.cz/Knihy/bosove_vojaci_zrnka_full_s_obalkou.pdf

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *