Židé požadují odstranění plastiky z roku 1306 ze zdi slavného německého kostela. Co by tomu asi řekl reformátor Martin Luther?

Sdílet

Na základě několika žádostí židovských aktivistů z Německa a ze zahraničí požaduje vládní zmocněnec pro antisemitismus Felix Klein odstranění plastiky Judensau (židovské svině) ze zdi městského kostela ve Wittembergu. Plastiku „židovské svině“ má kostel na své zdi již od roku 1306 a jedná se o kostel, kde kázal slavný reformátor Martin Luther a kde také zveřejnil svých 95 známých tezí reformy církve.

Přitom v květnu tohoto roku rozhodl soud, že plastika může na svém místě zůstat. Podle F. Kleina by ale mělo dojít k jejímu odstranění kvůli boji proti antijudaismus a anisemitismu.

Plastika „židovské svině“ byla dobovým vyjádřením běžných křestanů a jejich vztahu k židovské menšině a byla ve své době velmi rozšířená a dodnes ještě existuje po celém Německu řada dochovaných exemplářů.

Je trochu překvapivé, že v době, kdy masově roste antisemitismus páchaný muslimskými imigranty, se rozhodli někteří Židé bojovat proti stovky let staré plastice, která je navíc zcela bezvýznamná. To si mnozí Němci mohou snadno vykládat jako zástupný útok proti jejich kultuře a historii a další umělé vnucování pocitu viny za skutky, které nespáchali.

Stejně tak je nepochopitelné, že se stále ještě mnozí Židé angažují v podpoře masové imigrace do Evropy, ačkoli oni (kromě bílých dívek a žen) jsou jedna z nejčastějších obětí násilí imigrantů a jimi páchaného antisemitismu.

Sára Stein


Sdílet

One Reply to “Židé požadují odstranění plastiky z roku 1306 ze zdi slavného německého kostela. Co by tomu asi řekl reformátor Martin Luther?”

  1. Co by tomu asi řekl reformátor Martin Luther?
    Zaradoval by se, mlčí se o tom, že to byl přesvědčený antisemita.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *