Syrský uprchlík (23) zaútočil nožem na synagogu v Berlíně. Policie ho propustila na svobodu. Dilema německých úřadů, kterou „vyvolenou“ menšinu mají preferovat?

Sdílet

Páteční šabes byl opravdu horký v židovské synagoze v centru Berlína. Syrský uprchlík Mohamed M. přelezl ochranný plot a vyzbrojen nožem za výkřiku „zkurvený Izrael“ a „Allahu akbar“ se pokusil zaútočit na objekt. Byl ale okamžitě zneškodněn bezpečnostní službou, která zavolala policii. Agresivní uprchlík byl sice policií zadržen, ale hned druhý den propuštěn. Prý podle německých úřadů nepředstavuje nebezpečí.

To vyvolalo pobouřenou reakci židovských organizací a velvyslanectví Izraele, které incident označují za nepodařený teroristický útok.

Korunu tomu nasadil otec agresora, který mediím sdělil, že jeho syn má údajné „psychické problémy“, detaily ale sdělit nedokázal.

Celá situace je zajímavá ještě z jednoho aspektu. Německé úřady mají zjevné dilema, kterou z vysoce nadprávně chráněných vyvolených menšin mají preferovat. Jsou to Židé, nebo muslimští imigranti? Zdá se, že toto dilema bude muset německá vláda začít brzy řešit. Počet antisemitských útoků ze stany muslimských imigrantů v Německu prudce roste a ony tradiční mediální pohádky o „německé krajní pravici“ již přestávají stačit. Na dvou židlích zjevně sedět nepůjde.

Sára Stein


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *