Kolik si měsíčně vydělají EU úředníci. To raději nečtěte

Sdílet

Evropská Unie momentálně zaměstnává asi 32 000 úředníků na plný úvazek.

Rozhodli jsme se proto našim čtenářům přiblížit, kolik si takový EU byrokrat měsíčně vydělá.

Podle EU norem jsou úředníci rozděleni do 16 platových tříd. Na nejnižším stupni je kancelářská pomocná síla (vaří kávu, kopíruje materiály apod). Pro ní je základní plat v rozmezí 2,561 – 5,373 EUR (tedy 65-137 tisíc Kč), ale to není zdaleka všechno protože tu jsou další příplatky. Tak tahle pomocná kancelářská EU síla má národ na automatický příplatek za přesčas ve výši 638 EUR měsíčně (16,3 tisíc – tedy víc než minimální mzda lidí v CR, kteří mu tu mzdu platí), dál tu je příspěvek na domácnost 230 EUR (5,8tis kč), příspěvek na každé dítě 385 EUR (9,8 tis. kč), pokud chodí dítě již do školy (včetně mateřské školy) tak další příspěvek 260 EUR (6,6 tis kč) a pokud je dítě starší 6 let, tak kasíruje dalších 93 EUR (2,4 tis kč) měsíčně. Pro pořádek připomínáme, že existuje určitá hierarchie podle zemí a Němec dostane logicky víc než Rumun , jehož plat je krácen podle koeficientu všech nových zemí. (to se ale netýká všech příplatků, ty mají všichni stejné vysoké)

Vezměme si modelový případ. EU byrokrat ze sousedního Rakouska, Úředník EU na nejnižším stupni, ženatý, 2 děti. Tak si se všemi automatickými příplatky přijde bratru na 4530 EUR (115 tis kč) a měl by zaplatit daň EU ve výši 96 EUR. (tedy jeho daň je 2% z jeho celkového přijmu, náhrady má přirozeně totiž nezdanitelné). Přitom běžný Rakušan by si domů odnesl při stejném platu pouze 2750 EUR!

Jak to má EU byrokrat s placením daní?

Na nižších úrovních jsou platy EU byrokratů de facto osvobozené od daní. A skutečné daně platí jen ty nejvyšší úředníci (ty mají ale extra příplatky na reprezentaci, oblečení atd.) Těm z 20300 EUR (518 tis Kč) zůstane „jen“ 14200 EUR (362 tis. kč) měsíčně. Což je případ třeba věčného ožraly Junckerse.

Je rovněž nutné připomenout, že platy jsou každoročně o několik procent navyšovány a to bez ohledu na ekonomickou situaci v Evropě.  Zapomenout nesmíme ani na různé benefity pro volný čas, příspěvky na penzi atd.

Nyní si to porovnejte s příjmy běžných Čechů za odpovídající práci. Například nějaká pomocná kancelářská síla s dvěma dětmi bude ráda, když mimo Prahu dostane 20 tis hrubého a žádné příplatky na školy apod a ještě musí z daní platit těch 32 tisíc EU byrokratů.

Tihle kapři si jistě svůj tučný jistě sami nevypustí! To budeme muset udělat sami!

A. Fišer a Tomáš M.

Vážení čtenáři a přátelé svobody, FB nám opět zablokoval účet (naposledy to bylo před volbami do EP). Pokus s tímto textem souhlasíte, můžete ho prosím sdílet dál. Stejně nakonec společně zvítězíme a tyhle nepřátele svobody a totalitáře porazíme, ale potřebujeme nyní Vaši pomoc. Děkujeme předem! Vaše Redakce www.ceskavec.com


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *