Švédský soud: FB post „imigranti se neintegrovali“ je zločin z nenávisti a za to je vězení

Sdílet

Jak to vypadá ve Švédsku se svobodou slova se přesvědčil místní pouliční umělec Dan Park. Dovolil si veřejně prohlásit, že znásilňování je součást kultury na Blízkém Východě a že imigranti se neintegrovali a ještě několik podobných vyjádření. Hned měl na krku 7 (sedm!) paragrafů pro různé zločiny z nenávisti, útoku na práva menšin atd.

Takové vážné zločiny nemohly zůstat bez potrestání a tak ho policie začala okamžitě vyšetřovat a prokurátor záhy obžaloval a místní soud v Malmo mu napařil 3 měsíce vězení a pokutu 15 000 švédských korun. Nicméně místní soud byl nemístně tolerantní a z 5 zločinů ho osvobodil. Když se ten naivka odvolal s argumentem, že to je součást svobody slova (garantované ústavou), tak si ho vyšší soud za tu drzost pěkně podal. Zvýšil mu trest o další měsíc.

Zajímavou notickou může být, že Park je významný zastánce Židů a Izraele, ale ani to mu nepomohlo. Ostatně žádná židovská organizace, nebo osobnost se ho nezastala. O švédském establishmentu ani nemluvě.

U nás to vypadá podobně i u nás policie na příkaz vlády zvyšuje aktivitu sledování a trestání za výroky na internetu a jinde. I u nás máme novodobé politické vězně a nikdo z politiků se jich nezastane.

A. Fišer


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *