Co dělal Heydrich v Čechách? Oficiální verze odpověď nedává

Sdílet

Dnes si připomínáme výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora R. Heydricha. Toho 27. května 1942 v Praze vážně zranili dva vojáci československé zahraniční armády J. Gabčík a J, Kubiš. Heydrich na následky zranění 4. června 1942 zemřel.

Podle oficiální verze byl Heydrich poslán do Prahy, aby v tzv. protektorátě udělal pořádek kvůli rostoucí odbojové činnosti. Jenže to to odporuje oficiální verzi, že E. Beneš nařídil atentát kvůli rostoucí kritice britské vlády, že v Čechách neexistuje de facto odboj proti okupaci. (byť je fér připustit, že Heydrich okamžitě po nástupu do Prahy opozici zdecimoval cílenými popravami předních odbojářů a vlastenců).

Stejně tak je nejasný důvod, proč byl Heydrich do Prahy vlastně pozván. Byl to de facto jeden z nejvýznamnějších pohlavárů nacistické třetí říše. Ta již v době jeho vyslání v září 1941 byla ve válce se SSSR, okupovala celou Západní Evropu a měla tedy k řešení celou řadu mnohem závažnějších problémů. Přesto byl jeden z nejschopnějších nacistických vůdců vyslán do relativně poklidného protektorátu. Ptáme se proč?

Heydrichův poškozený vůz po atentátu

Jistě můžeme namítnout, že mu šlo u úplné vyhlazení Čechů a vtělení českého území do Německa, ale to přece mohlo klidně počkat na později. Protože úplně stejný záměr měli nacisté s Poláky, Rusy atd. a tak byla situace pro Němce mnohem komplikovanější.

Heydrichův pobyt v Praze je tedy jednou z nevysvětlených záhad 20. století a snad se jednou dočkáme odhalení pravdy.

Proto si dnes připomínáme čin statečných hrdinů Gabčíka a Kubiše, kteří pak za naši svobodu položili své životy. Čest jejich památce!

A. Fišer


Sdílet

One Reply to “Co dělal Heydrich v Čechách? Oficiální verze odpověď nedává”

  1. Mě by o 2svet válce zajímalo vic veci:). Treba proc se některé idalosti nesmí veřejné diskutovat mimo tak zvaný oficialni názor 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *